Πιθανή μια νέα έξαρση του κορωνοϊού από το φθινόπωρο θεωρούν ειδικοί των ΗΠΑ

Αν και η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας έχει ήδη ξεκινήσει, οι φόβοι παραμένουν για την εμφάνιση ενός πιθανού τέταρτου κύματος της πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε σχετικό άρθρο παρατίθενται οι απόψεις ειδικών από τις ΗΠΑ σχετικά με το τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά το τέλος καλοκαιριού αναφορικά με την πανδημία καθώς και αν αναμένεται τέταρτο κύμα.

Όπως προκύπτει από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνο Δημόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι ειδικοί θεωρούν πιθανή την έλευση ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Ali Mokdad, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι πιθανό ένα νέο πανδημικό κύμα, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, εκ νέου το φθινόπωρο, και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο, τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των θανάτων είναι άμεσα συναρτημένος με τα επίπεδα των εμβολιασμών, όσο και από την εικόνα των μεταλλάξεων.
Πώς μπορεί να αποτραπεί ένα νέο κύμα; Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% -85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, θεωρεί ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 θα χρειαστούν πιθανόν μια «αναμνηστική» δόση πριν τον χειμώνα.

Μάλιστα, ο Ali Mokdad κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη χαλάρωση του μέτρου της μάσκας, διαφωνώντας με σχετική σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τονίζοντας ότι ο περιορισμός της χρήσης της αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο κιόλας.

Από την πλευρά του, ο Peter Katonah, καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο UCLA, επισημαίνει ότι είναι παρακινδυνευμένο να προβαίνουμε σε προβλέψεις, μην αποκλείοντας πάντως ένα νέο κύμα.

Και ο ίδιος εμφανίζεται υπέρ των περιορισμών σε ισχύ, όπως της χρήσης της μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό διασποράς του ιού.

Η Preeti Malani, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς COVID-19.

Η ίδια εκτιμά ότι ανεξάρτητα από την εποχή, η πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της κοινότητας έχει ανοσία στον ιό.

Τέλος παρατηρεί, εν τω μεταξύ, ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, αλλά και ούτε της προστασίας από τα εμβόλια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook