Νωρίτερα το «πράσινο φως» στην χώρα μας για την εφαρμογή του

Το πράσινο πιστοποιητικό COVID, το οποίο θα παρέχει περισσότερες ελευθερίες στους ταξιδιώτες εντός της Ε.Ε. παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερράκακης.

«Το πιστοποιητικό θα είναι κοινό για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλιστεί πως το πιστοποιητικό που θα επιδεικνύουν οι ταξιδιώτες θα είναι αληθινό.

Ειδικότερα, ανέφερε πως υπήρξαν δύο ζητήματα αναφορικά με την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών και την αποδοχή τους από την ΕΕ, ωστόσο και τα δύο επιλύθηκαν από εργαλεία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η Ελλάδα είναι έτοιμη για την έκδοση της πλατφόρμας.
Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν για την προετοιμασία και ξεκαθάρισε πως όλα τα προγράμματα έτρεξαν για να φτάσουμε στην τελική ανάπτυξη.
Το πιστοποιητικό θα αφορά άτομα που: νόσησαν από κορονοϊό, έχουν εμβολιαστεί ή κάνει μοριακό τεστ κορονοϊού (PCR), και θα δείχνει με ακρίβεια το πότε έχει γίνει το κάθε ένα από τα παραπάνω.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα πιστοποιητικά που αφορούν τα μοριακά τεστ και οι τουρίστες που κάνουν τα PCR στην Ελλάδα, μπορούν να το εκδώσουν από εδώ.

«Θα χρησιμοποιηθεί το PLF για να εκδοθεί το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στους ταξιδιώτες ένα κάνουν το τεστ στην Ελλάδα» είπε.
Στη συνέχεια παρουσίασε το demo της πλατφόρμας αλλά έκανε και μία επίδειξη του κώδικα QR που υπάρχει στο πιστοποιητικό και το οποίο διασφαλίζει την αυθεντικότητα του εγγράφου.
Οι ενδιαφερόμενοι, σημείωσε, πως θα μπαίνουν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λανσάρει το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε, επίσης, στην παρουσίαση επεσήμανε πως θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και νωρίτερα σε αυτό το βήμα.

«Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα και χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης το πιστοποιητικό, που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook