Θα γίνει έρευνα από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τους 40 θανάτους από κορωνοϊό στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου

Παραιτήθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέας Τσώλης μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τους 40 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ.

Νωρίτερα από την Πάτρα ο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε στείλει τελεσίγραφο ότι αν δεν παραιτηθεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου την Δευτέρα θα παυθεί από τα καθήκοντα του.

Στην επιστολή παραίτησής του διοικητή του Νοσοκομείου , που δημοσιεύει η ΕΡΤ, εξηγεί πως παραιτείται για «λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας».

«Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου» επεσήμανε, ειδικότερα.

Τελεσίγραφο Κοντοζαμάνη

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε υγειονομικές δομές της πόλης των Πατρών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, υπογράμμισε πως έχει δοθεί… τελεσίγραφο στον διοικητή του ΓΝ Αγρινίου για να παραιτηθεί.

«Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νοσοκομείο Αγρινίου κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) έτσι ώστε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το νοσοκομείο πρέπει να κάνει μια καινούργια αρχή. Είναι απόφαση μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Εφόσον αυτή δεν δοθεί την Δευτέρα ο διοικητής θα παυθεί από τα καθήκοντα του», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Πάντα την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής της μονάδας. Θα δούμε τι έχει συμβεί θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά το τονίζω ξανά πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το νοσοκομείο Αγρινίου. Να μην σπέρνουμε τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται μια νέα αρχή», σημείωσε.

Το χρονικό

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η 6η ΥΠΕ ήξεραν για την κατάσταση στη ΜΕΘ-COVID, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέας Τσώλης, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για το σχεδόν 100% ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό.

«Η απόδοση ευθυνών στο πρόσωπο του διοικητή δεν θα γίνει από κανέναν άλλον εκτός από το υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους, αλλά και τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Τσώλης.

«Τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ-COVID και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας. Επομένως, εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΥΠΕ» σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, μιλώντας στο Mega.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι σήμερα στη ΜΕΘ-COVID του Νοσοκομείου Αγρινίου έχουν νοσηλευτεί 41 ασθενείς, από τους οποίους οι 38 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας ασθενής διακομίστηκε στη Θεσσαλία και άφησε την τελευταία του πνοή εκεί, μετά από δύο ημέρες.

O 40ος κατέληξε την Παρασκευή, το πρωί.

Τι λένε οι γιατροί

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς του νοσοκομείου, τα εξωφρενικά υψηλά ποσοστά οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία των ασθενών αλλά και η καθυστερημένη εισαγωγή τους στη ΜΕΘ. «Σαφώς και έχουν συμβεί αυτά. Έχουν παραμείνει ασθενείς στους διαδρόμους για 2-3 ημέρες. Γίνονταν ΜΕΘ Covid άρον- άρον χωρίς να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό» υπογράμμισε στο Live News, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κώστας Μπακόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ πάντως, ένας ακόμη παράγοντας είναι το άπειρο προσωπικό που στελέχωσε τη συγκεκριμένη μονάδα παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή για εντατικολόγους. «Ενώ η ΜΕΘ λειτουργούσε ως ΜΕΘ κορoνοϊού όταν ζήτησε προσωπικό, του πήγαν δύο γιατρούς οι οποίοι δεν είχαν εξειδίκευση στη ΜΕΘ. Και του πήραν δύο έμπειρες νοσηλεύτριες και τις πήγαν σε άλλη κλινική του νοσοκομείου» σημείωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ:

«Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του ΟΔΙΠΥ στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που σε καμία περίπτωση δεν είναι 100% όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;

2. Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

3. Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook