Αυστηρότερα από σήμερα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες με πλοίο: Υποχρεωτικό το αρνητικό μοριακό ή rapid test [βίντεο]
Αυστηρότερα είναι από σήμερα τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά της χώρας.
Πλέον, για να επιβιβαστούμε σε πλοίο που θα μας πάει στα ελληνικά νησιά και να μην χρειαστεί να έχουμε κάνει προηγουμένως τεστ για κορωνοϊό, πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι – και μάλιστα πλήρως, και μάλιστα να έχουν περάσει και 14 μέρες.
Επιπλέον, από σήμερα ισχύουν οι ίδιες ακριβώς οδηγίες και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών.
Είτε σαλπάρουμε, δηλαδή, είτε απογειωθούμε για να πάμε στο νησί, εάν δεν πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως διαγνωστικό τεστ.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα
Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα επιβιβάζονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, καθώς όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι για διάστημα μικρότερο των 14 ημερών, θα πρέπει προσκομίζουν αρνητικό τεστ (rapid ή pcr).
Σε ό,τι αφορά στα τεστ, τo PCR θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού και το rapid έως 48 ώρες πριν.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδεικνύεται η σχετική βεβαίωση του αρνητικού αποτελέσματος.
Μόνο με τεστ, στο παραπάνω πλαίσιο, θα επιτρέπεται η επιβίβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Όσοι έχουν νοσήσει επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Τι ισχύει για ανηλίκους
Σε ό,τι αφορά στους ανηλίκους:
Για τους 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self-test από τον κηδεμόνα, 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Οι κάτω των 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) ταξιδεύουν ελεύθερα
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
(Βίντεο από την Κοινωνία Ώρα MEGA)
Ολες οι Ειδήσεις
- Το ατύχημα της Ιωάννας Τούνη: «Παραλίγο να χάσω το μάτι μου στη Μύκονο» – Πώς πήγε να γίνει επεισόδιο με τους μπράβους του ΜακΚόναχι – Βίντεο
- Ρέθυμνο: Σύλληψη στελέχους του ΔΕΔΔΗΕ ενώ συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Τεράστιες καταστροφές σε επιχειρήσεις και σπίτια – Κάηκαν πάνω από 45.000 στρέμματα
- Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία, μπαράζ από μηνύματα του 112 για εκκενώσεις σε 4 περιοχές – Μάχη με αναζωπυρώσεις σε Ρέθυμνο και Πάρο, καλύτερη εικόνα στην Αχαΐα
- Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 6.000 ευρώ το χρόνο το αφορολόγητο όριο στα φιλοδωρήματα, τι ισχύει για όσους δουλεύουν σεζόν
- Παναθηναϊκός – Πάκσι 2-2: Πρόκριση θρίλερ με λυτρωτή τον Ραστόντερ!
- Άδωνις Γεωργιάδης μετά το θόρυβο για τα «έξυπνα γυαλιά: «Ναι είναι Meta2, κοστίζουν 600 ευρώ και μυστική ή παράνομη εγγραφή με αυτά, δεν γίνεται»
- ΠΑΟΚ – Ντινάμο Κιέβου 2-0: Σόου Κωνσταντέλια στην Τούμπα και πανηγυρική πρόκριση στα προκριματικά του Europa League
- Σίσσυ Χρηστίδου: Νέες φωτογραφίες από τις διακοπές της στη Μύκονο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook