Ράμφος: Λαθρεπιβάτες της κοινωνικής υγείας οι ανεμβολίαστοι – Μας οδηγούν σε Βατερλό
«Πάμε για τέταρτο κύμα πανδημίας εξαιτίας της τακτικής ανθρώπων, οι οποίοι ως λαθρεπιβάτες της κοινωνικής υγείας και κοινωνικής συνοχής έχουν τη λογική θα εμβολιαστούν οι άλλοι και θα γίνουν τείχος για μένα”».
Αυτό τόνισε ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», σημειώνοντας ότι ο διαχωρισμός δεν γίνεται από τα μέτρα, αλλά από τους αρνητές των εμβολίων και τα τεράστια ποσοστά κρουσμάτων στους ανεμβολίαστους.
«Δεν αποφάσισε κανείς εκ του μηδενός να δημιουργήσει το πρόβλημα στους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι αρνητές «δεν τα σκέφτονται συνειδητά, αυτά που λένε». «Δεν είναι κακοί άνθρωποι υποχρεωτικά. Ακολουθούν μια λογική δυσπιστίας, η οποία ανάγει την υγεία σε υπέρτατη κοινωνική αξία. Η νόμιμη θεμιτή προπαγάνδα για τον εμβολιασμό δεν έχει θέσει αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο ίδιος.
Αναφορικά με το εάν πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισης αυτών των ανθρώπων μέσω διαλόγου, ο κ. Ράμφος ήταν κατηγορηματικός. «Όταν μιλάς με έναν που δεν είναι λογικός δεν αποδίδει ο διάλογος, νικάει πάντα ο παράλογος. Για να μη σε διαλύσει ο παράλογος, του λες ότι “δεν μπορείς να μπεις σε ένα γήπεδο που βρίσκονται 50.000 άνθρωποι και να δημιουργήσεις ένα Βατερλό” εκεί μέσα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ιδέα ότι πάμε σε κοινωνικό διχασμό, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό Βατερλό, όπως δημιουργήθηκαν οι αγανακτισμένοι και οι αντιμνημονιακοί το 2011-12, κάνοντας λόγο για ελληνική παράδοση «να βρίσκουμε πολώσεις και να βρίσκουμε πεδία διχασμού».
Χαρακτήρισε «προφανή και λογικά», τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να υιοθετήσει την ανευθυνότητα». Όπως είπε, η κοινωνία πρέπει να υποχρεώσει έναν άνθρωπο που αποφασίζει να μη συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ακριβώς «υποχρεώνουμε για το καλό τους τα μικρά παιδιά και τους ανθρώπους με κάποια ανωριμότητα». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εκβιασμός, όπως δεν υπάρχει εκβιασμός και στην περίπτωση επιστράτευσης για τον πόλεμο.
Ο κ. Ράμφος εξέφρασε την άποψη ότι «το αντιεμβολιαστικό κίνημα στο βάθος έχει μια λογική και μια ψυχολογία βαθιάς δυσπιστίας. Έναν ιδιαίτερο φόβο θανάτου. Δεν έχει νόημα να απευθύνεται κανείς στην καλή πρόθεση των συνανθρώπων μας, αλλά να ακουμπήσει το βαθύτερο ψυχικό υπόστρωμα, της ανασφάλειας. Μια μερίδα που δεν εμβολιάζονται γιατί είναι δύσπιστοι, άλλοι λένε ότι μας βάζουν τσιπάκια», επισήμανε ο κ. Ράμφος.
Ερωτηθείς για τη στάση της Εκκλησίας, είπε ότι «συμπεριφέρεται πολύ σωστά, ιδιαίτερα μετά από ένα σημείο όταν άρχισαν να ασθενούν και να πεθαίνουν κληρικοί. Αλλά το κλίμα το εκκλησιαστικό σε κατώτερα επίπεδα, σε ανθρώπους και ιερείς που είναι μειωμένου προβληματισμού κοινωνικού, είναι διαφορετικό, γιατί καλλιεργείται η ιδέα ότι οι εμβολιασμοί είναι έργο του σατανά», εξήγησε ο ίδιος.
Ολες οι Ειδήσεις
- Άννα Βίσση: Σε σούπερ γιότ στο Αμάλφι! Η αντίδρασή της όταν την εντόπισαν θαυμάστριες (βίντεο)
- «Τα απρόσμενα είναι πάντα πιο ωραία» – Η έκπληξη και το πάρτι γενεθλίων της Ζέτας Μακρυπούλια – Βίντεο
- Φωτιές: Red Code την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια – Πότε θα υποχωρήσουν οι θυελλώδεις άνεμοι
- Φοίβος Παπαδάκης: «Η απόλυτη ξεφτίλα» – Ο γιος του Γιώργου Παπαδάκη αντιδρά για το νέο «Καλημέρα Ελλάδα»
- Μεγάλες φωτιές σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα : Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες, νέα μηνύματα 112 για εκκένωση 7 περιοχών (βίντεο)
- Σάκης Τανιμανίδης – Χριστίνα Μπόμπα: Οι φωτογραφίες από τις διακοπές με τις κόρες τους
- Η Μαρία Μπεκατώρου ευχήθηκε «καλό μήνα» ποζάροντας σε παραλία της Σαρδηνίας
- Θέουτα: 22 ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Μητσοτάκης, με επιστολή τους ασκούν κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της Ισπανίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook