«Η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Αυτό είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ωστόσο τόνισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης».

Ωστόσο, όπως είπε η κ, Θεοδωρίδου , η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Παρόλα αυτά ,  σύμφωνα με τις επισημάνσεις της κ. Θεοδωρίδου, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε , πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Από την πλευρά της η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων  ανέφερε ότι «αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού εξαιτίας της νόσου».

Όπως είπε στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Αναφερόμενη στο θέμα των νέων μητέρων που θηλάζουν η κ. Τσολιά είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν», κατέληξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook