Νέα κανονικότητα με κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα  κατά του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, για 15 μέρες και θα επαναξεταστούν, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί θα υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων σε κέντρα διασκέδασης και εστίασης , είτε είναι ανοιχτοί είτε είναι κλειστοί χώροι.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, για 15 μέρες, τα οποία αργότερα θα επαναεξεταστούν.

Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αρχικά σημείωσε  πως «ο κορωνοϊός δεν είναι πια κάτι άγνωστο” και συνέχισε:

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του υπουργείου. Θα μας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να αποφασίζονται τα μέτρα. Οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, για 15 μέρες, τα οποία αργότερα θα επαναεξεταστούν.

Κόκκινες Περιοχές

Για τις κόκκινες περιοχές δεν θα ισχύουν μέτρα αλλά θα γνωρίζουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής.

• Η διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν κανονικά

• Παύση απαγόρευσης κυκλοφορίας

• Επιτρέπεται η μουσική στους χώρους εστίασης

Εστίαση και εμβολιασμένοι:

• Στους χώρους με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.

• Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία.

• Στους χώρους διασκέδασης θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους

Για τους ανοικτούς χώρους θα υπάρχει πλήρης λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει.

• Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

• Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

• Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι είμαστε στην διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πάρουμε πίσω την ζωή μας.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις για τη νέα κανονικότητα 

Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας
Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο “κόκκινο”, λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνονττας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».

Εμβολιασμός

Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.

Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.

Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι.

«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook