Δεν μας έφτανε η αγγλική και η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, έχουμε να ανησυχούμε και για το βραζιλιάνικο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα.

Για το βραζιλιάνικο στέλεχος, μίλησε στο  Radio North 98 της Θεσσαλονίκης ο ομότιμος καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

«Το στέλεχος της Βραζιλίας, αποτελεί ξεκάθαρα μια μετάλλαξη διαφυγής», τόνισε. «Δηλαδή σε μια περιοχή όπου υπήρχε μεγάλη εξάπλωση του covid, άρα και μεγάλος αριθμός πολιτών που είχαν αναρρώσει και είχαν αναπτύξει αντισώματα, ο Κορωνοϊός μεταλλάχθηκε για να “ξεγελάσει” το ανοσοποιητικό και να συνεχίσει να μεταδίδεται. Πριν από είκοσι μέρες περίπου υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο άρθρα στο κορυφαίο περιοδικό Science γι αυτή τη μετάλλαξη και για το τι γίνεται στη Βραζιλία. Το στέλεχος της Βραζιλίας δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα. Το στέλεχος αυτό μπορεί μάλλον να παραπλανήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας μολύνει και γι` αυτό χρειάζεται να αναπτυχθούν καινούργια εμβόλια, που θα είναι αποτελεσματικά για το στέλεχος της Βραζιλίας. Δυστυχώς ήδη έχει εξαπλωθεί σε μερικές χώρες  και της Ευρώπης και στην Ιαπωνία.»

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, επισημαίνει βέβαια, ότι στην Ελλάδα, αρκεί η βρετανική μετάλλαξη για να ανησυχούμε: «Από τη στιγμή που μέσα σ΄ένα μήνα ήδη έχουμε διαπιστώσει  180 δείγματα στην Ελλάδα κυρίως στην Αττική όπου υπάρχει αυτό το στέλεχος πρέπει να υπάρχουν περίπου 1.000 κρούσματα, 1.000 φορείς. Έχει υψηλότερο βαθμό μεταδοτικότητας. Δεν έχει αυξημένη θνητότητα, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει 10 φορές περισσότερο σε σχέση με την Άνοιξη.  Επειδή το βρετανικό στέλεχος έχει 70 μεγαλύτερη μεταδοτικότητα  θα πρέπει και λόγω του καιρού θα πρέπει όλα αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις, τα κορωνοπάρτι, να περιοριστούν απ΄τον κόσμο, αλλιώς θα έρθει σίγουρα το τρίτο κύμα!»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook