Αποτελεσματικά και ασφαλή, είναι τα εμβόλια, είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας χτες το βράδυ στην εκπομπή «DIRECT» στον Alpha αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις και  κατά πόσο τις καλύπτουν τα εμβόλια: «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι τα δύο υπάρχοντα εμβόλια της Pfizer και της Moderna καλύπτουν τη Βρετανική μετάλλαξη».

«Η φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εμβόλιο που να μπορεί να δώσει μία δράση αντιγονική που να καλύπτει τις συγκεκριμένες αλλαγές που υπάρχουν στο γονιδίωμα», ανέφερε.

Αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων: «Τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα και αποτελεσματικότατα, παραπάνω απ’ ότι περιμέναμε. Δεν στηριζόμαστε πια μόνο στις κλινικές μελέτες που τελείωσαν και ήταν ασφαλείς, έχουμε εκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει στον αληθινό κόσμο, όχι σε επιλεγμένους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ποιο από τα εμβόλιο είναι το καλύτερο, είπε ότι «είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά».

Για τις κινητοποιήσεις κατά των lockdown σε όλο τον κόσμο ο καθηγητής είπε: «Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα η ιδανική λύση, είναι δύσκολο να βρεθεί, οφείλουμε όμως όλοι να μιλάμε με τον κόσμο και να του εξηγούμε ότι προσπαθούμε να βρούμε λύση».

Ανήσυχος εμφανίστηκε για τις κόκκινες περιοχές αλλά και την εξάπλωση του κορωνοϊού: «Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Υπάρχει μία δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στις “κόκκινες” περιοχές. Στην Ελλάδα τα κρούσματα δεν είναι και τόσο πολλά», είπε.

Γι’ αυτές τις περιοχές τόνισε ότι είναι «δύσκολες» περιοχές «και δυστυχώς ανάμεσα σε αυτές είναι και το λεκανοπέδιο, ένα μέρος όπου η πιθανή διασπορά μπορεί να δημιουργήσει πολύ δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Αυτό μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή μαζί με κάποιες άλλες περιοχές», είπε αναφέροντας κάποια παραδείγματα όπως είναι η Πάτρα, η Εύβοια και η Βοιωτία.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πράγματα σε τέτοιο επίπεδο που να είναι ελεγχόμενα γι’ αυτό βλέπετε περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν είναι δραματικά μεν, είναι όμως σημαντικά», επεσήμανε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook