Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας και της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών που έδειξαν πως και τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας, η Μαλένα και η Ίριδα δεν πέθαναν από παθολογικά αίτια αλλά από ασφυκτικό θάνατο που προήλθε από ανθρώπινο παράγοντα.

Παραδόθηκε σήμερα στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά για τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών -Μαλένας , 3,5 ετών και της Ίριδας, 6 μηνών – της Ρούλας Πισπιρίγκου, από την Πάτρα.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της προφυλακισμένης Ρούλας Πισπιρίγκου η πρώτη αντίδραση της στο άκουσμα της δημοσιοποίησης του πορίσματος των ιατροδικαστών ήταν : «Ελπίζω να μη μου το φορτώσουν κι αυτό»

Ειδικότερα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι και στις δύο περιπτώσεις τα αίτια δεν είναι παθολογικά. Ο θάνατος των δύο παιδιών οφείλεται στον ίδιο μηχανισμό και είναι ασφυκτικός. Με τον ίδιο τρόπο δολοφονήθηκαν τα δύο παιδιά, άρα μιλάμε για εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, υπήρχε ανθρώπινος παράγοντας που επέφερε τον θάνατο των δύο κοριτσιών. Το τμήμα Ανθρωποκτονιών πλέον καλείται να βρει ποιος είναι ο δολοφόνος.

Μάλιστα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πάρουν κατάθεση από τη μητέρα των παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα.

Το πόρισμα των ιατροδικαστών καταλήγει στην ανθρωποκτονία, αφού τόσο η Ίριδα όσο και Μαλένα δεν άφησαν τελικά την τελευταία τους πνοή εξαιτίας κάποιας  παθολογικής αιτίας αλλά και τα δύο κορίτσια ηλικίας 3,5 και 6 μηνών πέθαναν εξαιτίας «της φράξης των ανωτέρων αεραγωγών (στόματος και μύτης)» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση της Ίριδας το «κλειδί» ήταν το περιβόητο πανάκι. Κι αυτό γιατί το αίμα και τα άλλα υγρά όπως αποδείχτηκε από τις εξετάσεις των δύο ιατροδικαστών δεν προέρχονταν από τους πνεύμονες, καθώς θα βρίσκονταν υπολείμματα στην τραχεία, αλλά από πληγή στο στόμα του μόλις 6 μηνών μωρού.

Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι το πανάκι χρησιμοποιήθηκε για να φραγεί η στοματική κοιλότητα του παιδιού, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυκτικό θάνατο. Μέσα στο σπίτι εκείνη τη μοιραία νύχτα για το αγγελούδι, την Άνοιξη του 2021, ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου, η αδερφή της Δήμητρα και η τότε 8χρονη Τζωρτζίνα.

Για την Μαλένα τώρα οι τοξικολογικές αλλά και η εξετάσεις χρώσεις που έγιναν δεν έδειξαν τίποτα το επιλήψιμο, καθώς βρέθηκαν καθαρές. Η ηπατική ανεπάρκεια που βρέθηκε ως αίτια θανάτου στο 3,5 χρονών κοριτσάκι σε συνδυασμό με κάποια άλλα ευρήματα οφείλεται σε ασφυξία η οποία προήλθε από ανθρώπινο παράγοντα.

Τι αναφέρεται σε απόσπασμα του πορίσματος

Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Εν συνεχεία με δεδομένο το μηχανισμό επίδρασης μηχανικού ηλεκτρικού ή αλλού παράγοντα καθώς και δηλητηρίασης η διαγνωστική προσέγγιση, κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά, παθολογοανατομικά, φωτογραφικά ευρήματα:

– Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.

– Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεως Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος”

Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι καταθέσεις των μελών της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου στο κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών που έχει μεταβεί στη Πάτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα κατέθεσαν η μητέρα και ο πατέρας της Πισπιρίγκου στην Πάτρα.

Η πρώτη αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, είπε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έστειλε εξώδικο στο εργαστήριο του ΑΠΘ, καθώς, όπως υποστήριξε «υπάρχει αντίφαση σε σχέση με τα αποτελέσματα στην τοξικολογική εξέταση των ούρων της μικρής Τζωρτζίνας» και δεν είναι σαφές ποια είναι τα αξιόπιστα αποτελέσματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως στο φιαλίδιο με αίμα της Τζωρτζίνας, που βρέθηκε μετά από μήνες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, τελικώς δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη κεταμίνης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «βλέπετε λοιπόν ότι δεν ήταν βασανίστρια; Επί μήνες ακούμε όχι μόνο ότι είχε κάνει κακό στο παιδί της, αλλά ότι το βασάνιζε επί μήνες, χορηγώντας του δηλητήρια. Επιβεβαιώθηκε αυτό που μου έλεγε από την αρχή και με σθένος (ενν. η Ρούλα Πισπιρίγκου), πως ουδέποτε χορήγησε στην Τζωρτζίνα οποιαδήποτε ουσία για να της κάνει κακό».

Ακόμη, όπως σημείωσε, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν είναι αρνητική να γίνει εκταφή της σορού της Τζωρτζίνας, εάν αυτό πρόκειται να συμβάλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Σχετικά με το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα, για τα αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας, ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει αγωνία ενόψει της δημοσιοποίησης του και αυτό που κατά λέξη του αναφέρει είναι «Εύχομαι να μην μου το φορτώσουν και αυτό» συνεχίζοντας να αρνείται κάθε ανάμειξη στον θάνατο των τριών παιδιών της.

Αναφορικά με την νέα κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της κατάθεσης του Μάνου Δασκαλάκη, είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες από τα ρεπορτάζ. Ενδεχομένως προχωρώντας η διαδικασία να έχουμε γνώση της κατάθεσης και να την αξιολογήσουμε».

Επιτιθέμενος στον Γρηγόρη Λέων για όσα υποστηρίζει αναφορικά με τους θανάτους των τριών κοριτσιών, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «Ο κ. Λέων μιλάει στο πρώτο πληθυντικό, ενώ είναι ιδιώτης ιατροδικαστής και δεν είναι μέλος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας που ερευνά την υπόθεση. Δεν ξέρω τι έγγραφα έχει στα χέρια του σχετικά με την υπόθεση. Παλαιό0τερα μιλούσε για την Τζωρτζίνα, αλλά μετά είπε ότι δεν είχε γνώση της ιατροδικαστικής έκθεσης».

Τέλος, σχετικά με το περιβόητο πανάκι της Ίριδας, που σύμφωνα με τον κ. Λέων είναι αποδεικτικό στοιχείο για τον θάνατο του παιδιού, ο Όθωνας Παπαδόπουλος είπε πως «είναι προφανές πως η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν θα προχωρούσε ποτέ στην παράδοση του στοιχείου αυτού (ενν. στις Αρχές)», εάν η ίδια είχε εμπλοκή στον θάνατο του παιδιού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook