Άλλη μία νέα κοπέλα που διαδήλωνε διαμαρτυρόμενη για το θάνατο της Μαχσά Αμινί , δολοφονήθηκε στο Ιράν κι έγινε το σύμβολο των διαδηλώσεων.

Οι αστυνομικές αρχές του Ιράν πυροβόλησαν με 6 σφαίρες στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά, την 20χρονη Χαντίς Νατζαφί, που συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στις δυναμικές διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη, ανέφερε η Sun.

Η Χαντίς Νατζαφί, που έγινε γνωστή ως «το κορίτσι με την αλογοουρά», απεικονίζεται σε βίντεο, μέρες πριν τη δολοφονία της, χωρίς μαντήλα να δένει τα μαλλιά της και να ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε διαδήλωση.

Η νεαρή Ιρανή, τουρκικής καταγωγής, δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Καράτζ, 36 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης.

Η είδηση της δολοφονίας της Νατζαφί έγινε γνωστή την Κυριακή από την Ιρανή δημοσιογράφο Μασίχ Αλινετζάντ, η οποία ανάρτησε στο Twitter την κηδεία της 20χρονης διαδηλώτριας και έγραψε: «Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi, η οποία έπεσε νεκρή στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Η Χαντίς ήταν ένα καλόκαρδο κορίτσι και αγαπούσε τον χορό. Διαδήλωνε κατά του βάναυσου θανάτου της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: ήθελαν ελευθερία». Η αδελφή της Χαντίς μίλησε στη δημοσιογράφο και ανέφερε πως η 20χρονη δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Άλλα θύματα των διαδηλώσεων, όπου ο κόσμος πέταξε πέτρες, έκαψε αυτοκίνητα της αστυνομίας, έβαλε φωτιά σε κρατικά κτίρια και φώναξε “θάνατος στον δικτάτορα”, ήταν οι Ghazale Chelavi, Hanane Kia και Mahsa Mogoi.

Ορισμένες Ιρανές διαδηλώτριες έχουν από τότε βγάλει και κάψει τα χιτζάμπ τους στις διαδηλώσεις και έχουν κόψει τα μαλλιά τους, ενώ κάποιες χόρευαν κοντά σε μεγάλες φωτιές υπό το χειροκρότημα του πλήθους που φώναζε “zan, zendegi, azadi” δηλαδή “γυναίκα, ζωή, ελευθερία”.

Εικόνες χάους και βίας
Την ίδια ώρα διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Αστυνομικοί των ΜΑΤ συνέλαβαν διαδηλωτές που φέρονται να προσπάθησαν να εισβάλουν στις ιρανικές πρεσβείες στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε ο ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.
Και οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για δέκατη συνεχή νύχτα την Κυριακή, αψηφώντας την προειδοποίηση των αρχών.

Επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση που απηύθυνε την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζέι την Κυριακή “τόνισε την ανάγκη για αποφασιστική δράση χωρίς επιείκεια” κατά των βασικών υποκινητών των “ταραχών”, ανέφερε ο δικτυακός τόπος Mizan Online της δικαιοσύνης.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ταραχών, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, αν και άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook