Η Ρωσία προσαρτά την Παρασκευή (30/9/22) τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας όπου τις προηγούμενες μέρες έγιναν τα «δημοψηφίσματα», τα οποία η Ουκρανία και οι Δυτικοί δεν αναγνωρίζουν και τα έχουν καταγγείλει.

Τα εικονικά δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία αφορούν τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ (το Ντονμπάς δηλαδή), Χερσώνα και Ζαπορίζια (όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass, ότι η τελετή υπογραφής των συμφωνιών «σχετικά με τις συμφωνίες για την ένταξη νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία», θα γίνει την Παρασκευή στις 15:00 ώρα Μόσχας.

Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει τελετή υπογραφής στο Κρεμλίνο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει μεγάλη ομιλία και θα συναντηθεί με τους τέσσερις αυτονομιστές ηγέτες.

Οι αρχές στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής.

Ήδη, οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν από χθες το βράδυ στη Μόσχα. Μάλιστα, απηύθυναν στον Πούτιν «επίσημα» αιτήματα προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου .

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε πως «δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επίσης καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

“Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ”, προστίθεται στο κείμενο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook