Τις τελευταίες, αγωνιώδεις, στιγμές της Λις Τρας στο Νο10 της Ντάουνινγικ Στριτ αποκαλύπτει η Daily Mail, πριν υποβάλλει τελικά την παραίτηση της μετά από 44 μέρες στην θέση της πρωθυπουργού.

Οι πιο κοντινοί «σύμμαχοι» της Λιζ Τρας γνώριζαν ότι «το παιχνίδι είχε τελειώσει». Το έμαθαν από την ίδια την απερχόμενη πρωθυπουργό στις 04:00 (!) τα ξημερώματα, όταν τους έστειλε μήνυμα, ενημερώνοντάς τους.

Είχε προηγηθεί η χαοτική μέρα στη Βουλή, με την Λίζ Τρας να αναγκάζεται να διώξει την υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής της και λίγη ώρα μετά να την… παρακαλά να μείνει.

«Είναι χάος» ακούστηκαν να της φωνάζουν βουλευτές των Τόρις, καθώς η Λιζ Τρας είχε δει πολλούς να συμμετέχουν σε… «ανταρσία» μετά τη χαοτική ψηφοφορία στη Βουλή και κανέναν να μην ξέρει αν θα τους διέγραφε.

«Ακουγόταν τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα γίνονταν όλα. Αλλά θεωρούσε ακόμη ότι μπορούσε να επιβιώσει», είπε σύμμαχός της. «Αλλά μετά, άρχισαν να έρχονται τα μηνύματα και η διάθεσή της είχε αλλάξει. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα στον κόσμο στις 04:00 τα ξημερώματα και σε εκείνο το σημείο είχε πιθανότατα συνειδητοποιήσει πως όλα είχαν τελειώσει», είπε ο ίδιος άνθρωπος.

Για πολλούς, η μοίρα της Λιζ Τρας είχε «σφραγιστεί» έξι μέρες πριν από την παραίτηση, όταν «καρατόμησε» τον υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτέγκ με αφορμή τη φορολογική πολιτική, χάρη στην οποία εξελέγη ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στη δήλωση των 90 δευτερολέπτων, με τη Λιζ Τρας να εμφανίζεται μπροστά στο Νο1 της Ντάουνινγκ Στριτ και να λέει αυτό που περίμεναν όλοι: ότι παραιτείται.

Η διαδικασία της διαδοχής θα είναι εξπρές και όχι πολύμηνη όπως εκείνη του Μπόρις Τζόνσον.

Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τορις και άρα την πρωθυπουργία χρειάζεται τις υπογραφές 100 βουλευτών (από τους 357 του κόμματος). Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα σε εκείνους που λέγεται ότι “μαζεύουν” υπογραφές για να είναι υποψήφιοι είναι και ο Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος που εξωθήθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ όταν άρχισαν να παραιτούνται ο ένας υπουργός μετά τον άλλο. Άλλος ένας είναι ο Σίσι Σούνακ, ο πρώτος υπουργός του Τζόνσον που παραιτήθηκε, ξεκινώντας το… χορό των παραιτήσεων που έφεραν, για 44 μέρες, τη Λιζ Τρας στην εξουσία.

Θεωρείται αμφίβολο αν ο κ. Τζόνσον θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές, καθώς κάποιοι εξ αυτών έχουν δηλώσει πως αν επιστρέψει ως ηγέτης θα θέσουν εαυτούς εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ή θα παραιτηθούν για να προκηρυχθούν εκλογές στις περιφέρειές τους.

Πάντως σύμφωνα με την Telegraph έχει ήδη στηθεί ένας μηχανισμός προώθησης της υποψηφιότητας του κ. Τζόνσον, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο από τις διακοπές του στην Καραϊβική και το Σάββατο θα έχει συνάντηση με δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook