Νέο μέτωπο εναντίον της Δύσης ανοίγει το Ιράν με την εκτέλεση του Ιρανού πολίτη βρετανικής καταγωγής, Αλιρεζά Ακμπάρι.

Χωρίς καμία απόδειξη ο Αλιρεζά Ακμπάρι παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ιράν για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας και εκτελέστηκε.

Ο Αλιρέζα Ακμπάρι ήταν πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ιράν που ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από μια δεκαετία. Συνελήφθη πριν από περίπου τρία χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας, κατηγορία που είχε αρνηθεί επίμονα.

H οικογένειά του και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν την υπόθεσή του για να μην προκαλέσουν το αυταρχικό καθεστώς.

Η Βρετανία χαρακτήρισε βάρβαρη την εκτέλεση και δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη.
Το καθεστώς των μουλάδων έχει εκτελέσει συνολικά 17 άτομα που πίστευε ότι συνδέονταν με τις διαδηλώσεις για τη μαντήλα.

Η τελευταία ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε δύο άνδρες που κατηγορήθηκαν για τον θάνατο αξιωματούχου ασφαλείας στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Σοκαρισμένο» το αμερικανικό ΥΠΕΞ από την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπάρι
Η αμερικανική διπλωματία είναι «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού, Αλιρεζά Ακμπάρι από το Ιράν για «κατασκοπεία». Βρίσκεται μάλιστα – όπως δήλωσε – στο πλευρό της κυβέρνησης της Βρετανίας, κατά μίας «άδικης» ενέργειας.

Οι αυθαίρετες κρατήσεις, οι εξαναγκασμοί σε ομολογίας και οι εκτελέσεις με πολιτικά κίνητρα είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπάρι από τις αρχές του Ιράν για να εκφράσει την συμπαράστασή του στην Βρετανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο αποσύρει προσωρινά τον βρετανό πρεσβευτή στο Ιράν.

Καταδικάζει την εκτέλεση ο Εμανουέλ Μακρόν

Η εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού Αλιρεζά Ακμπάρι αποτελεί μία ειδεχθή και βάρβαρη πράξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Βρετανία που καταδίκασε την εκτέλεση.
Το καθεστώς της Τεχεράνης αψήφησε τις εκκλήσεις του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση του 61χρονου Αλιρεζά Ακμπάρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε θάνατο για «κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας».

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε από το BBC Persian την Τετάρτη ακούγεται ο Αλιρεζά Ακμπάρι να δηλώνει ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει έπειτα από μακρά βασανιστήρια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook