Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Efharisto poli file", η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet ευγνωμονεί τους άνδρες της ΕΜΑΚ για τη βοήθεια που προσέφεραν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

H Hurriyet με κεφαλαία γράμματα και στα λατινικά ευχαριστεί τους άνδρες της Ελληνικής ΕΜΑΚ για τον αγώνα που έδωσαν όλες αυτές τις μέρες μέσα από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 38.000 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία.

Η τουρκική εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη (14/02/23), με άρθρο που τιτλοφορείται “Efharisto poli file” και δείχνει άνδρες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται, πιθανώς μετά από κάποια επιχείρηση διάσωσης.


Η εφημερίδα αναφέρεται στην υποδοχή που δέχθηκαν οι άνδρες της ελληνικής ομάδας διάσωσης ΕΜΑΚ κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. «Τους υποδέχθηκαν σαν ήρωες». Ενώ έκανε εκτενέστερη αναφορά στο έργο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, στους επικεφαλής της Ομάδας και όσα διαδραματίστηκαν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Κάναμε ό,τι θα κάναμε στη χώρα μας, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο»
Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα προβάλλεται επίσης στο σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ. «Σαν ήρωες υποδέχτηκαν στην Αθήνα, την ελληνική ομάδα διάσωσης (ΕΜΑΚ), που διέμειναν στην Τουρκία για μια εβδομάδα και έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Οι σεισμόπληκτοι αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους Έλληνες διασώστες για τη βοήθεια που προσέφεραν στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις εκδηλώσεις αγάπης προς τους τους άνδρες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Ό,τι θα κάναμε και για την πατρίδα μας”
“Κάναμε αυτό που θα κάναμε στην πατρίδα μας. Πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο. Πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι, ειδικά όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Κλειστοί δρόμοι, χωρίς επικοινωνίες, αλλά όλα πήγαν καλά” δήλωσε από την πλευρά του, το βράδυ της Κυριακής (12/2/23), ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ κατά την επιστροφή στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό των προσπαθειών και του ηρωισμού των Ελλήνων διασωστών είναι ότι, προτού αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 8 αγνοουμένων που βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα κτηρίου στην περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας, δυστυχώς χωρίς ευτυχή κατάληξη.

Σημειώνεται πως ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook