Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court, ICC) θεωρεί υπεύθυνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το έγκλημα πολέμου «απαγωγής» παιδιών από την Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Εκτός του Πούτιν, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για την Επίτροπο των Δικαιωμάων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρει: «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα».

Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΠΔ τονίζεται ότι ο Πούτιν «φέρεται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και αυτό της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (σύμφωνα με τα άρθρα 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης).

Τα εγκλήματα φέρονται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, αφενός γιατί διέπραξε τις πράξεις άμεσα, από κοινού με άλλους και/ή μέσω άλλων, αφετέρου επειδή δεν άσκησε τον κατάλληλο έλεγχο επί των πολιτικών και στρατιωτικών υφισταμένων του που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και οι οποίοι τελούσαν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του».

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΔΠΔ Πιότρ Χοφμάνσκι

Η έκθεση του ΟΗΕ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει την Ρωσία για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Κίεβο χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook