Σκληρή επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του Τζο Μπάιντεν με βαρείς χαρακτηρισμούς με αφορμή την ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οργισμένη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάϊντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, καταδικάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και του Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Γενοκτονία, και συστηματική εκστρατεία βίας, χαρακτηρίζει απερίφραστα την Αρμενική Γενοκτονία ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ανακοίνωση, η οποία αναμένεται να ανάψει νέες «φωτιές» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε του Τζο Μπάιντεν σήμερα (24.4.2023) για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».

«Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, αναφερόμενος επίσης «στο κακό του μίσους» και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας, ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί δις τη λέξη «γενοκτονία».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα.

»Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην ιστορία ως φτηνοί πολιτικοί καιροσκόποι.

»Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της ιστορία.
»Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη, να υποστηρίξουν την Κοινή Επιτροπή Ιστορίας που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας».

H ανάρτηση Τσαβούσογλου στο Twitter

Σε ανάρτηση του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «άλλη μια προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία! Οι πολιτικά κατευθυνόμενες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές. Κανείς δεν θα τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την Ιστορία μας», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook