Η Ρωσία αναμένει ουκρανική αντεπίθεση και έχει δώσει εντολή εκκένωσης από τους κατοίκους κοντινών πόλεων στην Ζαπορίζια όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, στην Ζαπορίζια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εκκενώνουν οικισμούς κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, περιλαμβανομένης της κοντινής ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ.

Η εκκένωση, σύμφωνα με τις αναφορές, αφορά αμάχους και έρχεται πριν από την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, προκάλεσε «πανικό».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτιο του 2022, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, που σε αυτή την περιοχή χωρίζει τα δύο στρατόπεδα. Αποτελεί στόχο πολλών πληγμάτων, κάτι που δημιουργεί φόβους για καταστροφή.

«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση της IAEA.

«Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί. Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και η IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου», δήλωσε.

Είπε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ που βρίσκονται στο εργοστάσιο «έλαβαν πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει η ανακοινωθείσα εκκένωση των κατοίκων από την κοντινή πόλη Ενερχοντάρ – όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook