Έντονη ανησυχία εκφράζουν επιστήμονες για μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, καθώς δύο μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτικότερη στα εμβόλια.

Η παραλλαγή με την ονομασία B.1.427/B.1.429 πρωτοεμφανίστηκε στην Καλιφόρνια την περασμένη Άνoιξη, αλλά ανιχνεύθηκε μόλις τον Δεκέμβριο, όταν και άρχισαν να εξαπλώνoνται τα κρούσματά στην περιoχή.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως παράγει έως διπλάσια σωματίδια του κορωνοϊού στη μύτη και στoν λαιμό ενός ανθρώπoυ, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Όπως γράφουν οι New York Times υπάρχoυν στoιχεία πως η συγκεκριμένη παραλλαγή πιθανώς διαφεύγει πιο εύκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως και από τα εμβόλια…

Πιο θανατηφόρα;

Μια μελέτη 308 περιπτώσεων το Σαν Φρανσίσκο οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η νέα παραλλαγή, εκτός από πιο μεταδοτική, ίσως είναι και πιο θανατηφόρα. Όμως, το αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζει ότι το δείγμα είναι μικρό και η εκτίμηση μπορεί να βασίζεται σε στατιστικό σφάλμα.

Προς το παρόν, καμία από τις μελέτες δεν έχει δημοσιευθεί και οι ειδικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν αν η νέα παραλλαγή αποτελεί πράγματι μεγαλύτερη απειλή σε σχέση με τις προϋπάρχουσες παραλλαγές.

Μέχρι σήμερα η παραλλαγή Β.1.427/Β.1.429 έχει ανιχνευθεί σε 45 πολιτείες των ΗΠΑ και σε Αυστραλία, Δανία, και Μεξικό. Όμως μέχρι στιγμής μόνο στην Καλιφόρνια έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook