Οι 3 όμηροι ήταν χωρίς πουκάμισο, κυμάτιζαν λευκή σημαία όταν τους πυροβόλησαν Ισραηλινοί στρατιώτες.Τους πέρασαν για τρομοκράτες της Χαμάς είπαν

Ο θάνατος τριών ομήρων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, που τους πέρασαν για τρομοκράτες της Χαμάς και τους πυροβόλησαν παρότι είχαν σηκώσει λευκή σημαία, έχει ξεσηκώσει την οργή των πολιτών.

Η είδηση ξεσήκωσε οργισμένες αντιδράσεις στο Ισραήλ και υποχρέωσε τον Mπεντζαμίν Νετανιάχου να κάνει λόγο για τραγωδία και να ζητήσει συγνώμη. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι τρεις άτυχοι νέοι άνδρες είχαν ξεφύγει από τη Χαμάς ή οι μαχητές τους χρησιμοποίησαν ως ασπίδα ή υποχρεώθηκαν να τους αφήσουν μέσα στην ένταση της μάχης.

Οι διαδηλωτές μετά από την είδηση κατέκλυσανν ξανά τους δρόμους του Τελ Αβίβ απαιτώντας μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Ο θάνατος τριών ομήρων που γλίτωσαν από τη Χαμάς αλλά έπεσαν από πυρά του ισραηλινού στρατού προκαλεί οργή και αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη εκεχειρίας. «Δεν θα σιωπήσουμε, ενώ όλο και περισσότεροι απαχθέντες πεθαίνουν στη Γάζα» αναφέρουν Ισραηλινοί πολίτες.

Οι τρεις όμηροι που σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα στη γειτονιά Shejaiya της πόλης της Γάζας την Παρασκευή ήταν χωρίς πουκάμισο και ένας από αυτούς κρατούσε μια αυτοσχέδια λευκή σημαία, δήλωσε ο IDF το Σάββατο μετά την αρχική έρευνα για το τραγικό περιστατικό.

Ο28χρονος Yotam Haim, ο25χρονος Samar Talalka και ο 26χρονος Alon Lulu Shamriz κατάφεραν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία της Χαμάς προτού πυροβοληθούν κατά λάθος από τα στρατεύματα το πρωί της Παρασκευής γύρω στις 10 π.μ.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό της Νότιας Διοίκησης, επικαλούμενος μια αρχική έρευνα, το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένας στρατιώτης από το 17ο τάγμα της Ταξιαρχίας Bislamach που στάθμευε σε ένα κτίριο εντόπισε τρεις ύποπτες φιγούρες που έβγαιναν από ένα κτίριο αρκετές δεκάδες μέτρα μακριά.

Και οι τρεις ήταν χωρίς πουκάμισο, με μια από τις φιγούρες να κουβαλάει ένα ραβδί με μια αυτοσχέδια λευκή σημαία, σύμφωνα με την έρευνα. Ο στρατιώτης, ο οποίος πίστευε ότι οι άνδρες που κινούνταν προς το μέρος του ήταν μια προσπάθεια της Χαμάς να παρασύρει τους στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού σε μια παγίδα, άνοιξε αμέσως πυρ και φώναξε «τρομοκράτες!», στους άλλους στρατιώτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτός ο στρατιώτης σκότωσε δύο από τους άνδρες, ενώ ο τρίτος άνδρας, ο οποίος χτυπήθηκε και τραυματίστηκε, διέφυγε πίσω στο κτίριο από το οποίο είχε βγεί..Και ενώ ο τρίτος τραυματισμένος όμηρος φώναξε στα εβραϊκά «βοήθεια», βγαίνοντας από το κτίριο που είχε κρυφτεί , ένας άλλος στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον του, σκοτώνοντάς τον. Τα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για αναγνώριση. Ο στρατιώτης που άνοιξε πυρ όταν ταυτοποίησε τους τρεις άνδρες το έκανε ενάντια στα πρωτόκολλα, όπως και ο στρατιώτης που σκότωσε τον τρίτο άνδρα, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο IDF έστειλε νέα πρωτόκολλα στα χερσαία στρατεύματα στη Γάζα για την πιθανότητα περισσότερων ομήρων να καταφέρουν να φύγουν από την αιχμαλωσία, όπως μεταδίδει η timesofisrael.com
Υπάρχει πιθανότητα οι όμηροι να έχουν εγκαταλειφθεί ή να δραπετεύσουν και οι δυνάμεις θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης και να δώσουν προσοχή σε ενδεικτικά σημάδια, όπως η ομιλία στα εβραϊκά, το σήκωμα των χεριών και τα ρούχα», αναφέρουν τα νέα πρωτόκολλα.

Αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για ομήρους
Το τραγικό περιστατικό φαίνεται ότι μπορεί να αναθερμάνει τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Όσλο της Νορβηγίας σε μία προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και όλα αυτά φυσικά, στο πλαίσιο μία νέας κατάπαυσης του πυρός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook