Από την Κύπρο απογειώθηκαν τα 4 μαχητικά της RAF που βομβάρδισαν δύο εγκαταστάσεις των Χούτι, όπως μεταδίδουν.

Με δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4, που φαίνεται να απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά βρετανικά κανάλια, συμμετείχε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου στα υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Τα αεροσκάφη, που υποστηρίζονταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager, χρησιμοποίησαν τους κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV για τα χτυπήματα «ακριβείας» που κατάφεραν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα αεροσκάφη αυτά έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε το βίντεο

Απειλούν με νέο χτύπημα Μπάιντεν – Σούνακ
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές (μερικές από αυτές από τις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου) εναντίον 16 θέσεων μαχητών Χούθι στην Υεμένη, χτυπώντας εγκαταστάσεις ραντάρ, χώρους αποθήκευσης και εκτοξευτές πυραύλων. Η δράση ακολούθησε επιθέσεις εβδομάδων στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, των οποίων τα drones και οι πύραυλοι κατά πλοίων έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει να κατευθύνει περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως είναι απαραίτητο». Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία παρείχαν αυτό που ένας Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε μη επιχειρησιακή υποστήριξη.

Οι Χούθι χαρακτήρισαν τις αεροπορικές επιδρομές «ανόητες». Πριν από τα χτυπήματα, ο ηγέτης των Χούθι Αμπντούλ Μαλίκ Αλ-Χούθι υποσχέθηκε μια «μεγάλη» απάντηση εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της ομάδας του, οι πρόσφατες ενέργειες της οποίας αποτελούν αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Το Ιράν δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η Σαουδική Αραβία είπε ότι παρακολουθεί τις ειδήσεις με «μεγάλη ανησυχία», τονίζοντας την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το πετρέλαιο ανέβηκε υψηλότερα, αν και παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook