Oι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν σόναρ, drones και τεχνολογία υπέρυθρων ως μέρος της αναζήτησής τους για άτομα και οχήματα που μπορεί να έχουν πέσει από τη γέφυρα Key στον ποταμό Patapsco., είπε ο Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης Τζέιμς Γουάλας .

Καμία ένδειξη «τρομοκρατίας» ή πρόθεσης στην κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key της Βαλτιμόρης, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η αστυνομία της Βαλτιμόρης είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η σύγκρουση πλοίου που προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι ήταν σκόπιμη. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι υπάρχει τρομοκρατία, ότι αυτό έγινε επίτηδες», δήλωσε ο επικεφαλής Ρίτσαρντ Γουόρλι σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το CNN.

Τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν τουλάχιστον επτά άτομα στην κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης
Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στα συντρίμμια της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, καθώς τα πληρώματα αναζητούν άτομα που έπεσαν στον ποταμό Patapsco.

«Πιστεύουμε ότι σε αυτό το σημείο μπορεί να ψάχνουμε για περισσότερα από επτά άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης Τζέιμς Γουάλας σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης. «Είμαστε ακόμα σε ενεργό στάδιο έρευνας και διάσωσης σε αυτό το σημείο και θα συνεχίσουμε να είμαστε για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Γουάλας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο άνθρωποι διασώθηκαν από το ποτάμι – ο ένας δεν τραυματίστηκε και ο άλλος νοσηλεύεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση».

«Πρόκειται για μια αδιανόητη τραγωδία», είπε ο δήμαρχος Μπράντον Σκοτ. «Πρέπει να προσευχόμαστε πρώτα και κύρια για όλους αυτούς που επηρεάστηκαν».

Το πλοίο που συγκρούστηκε με τη γέφυρα της Βαλτιμόρης ναυλώθηκε από τη δανική ναυτιλιακή εταιρεία Maersk Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συγκρούστηκε με τη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη την Τρίτη ναυλώθηκε από τη Maersk και μετέφερε το φορτίο των πελατών της, δήλωσε στο CNN η δανική ναυτιλιακή εταιρεία. «Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό που συνέβη στη Βαλτιμόρη και οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία, η οποία έχει το πλήρες όνομα A.P. Moller – Maersk, είπε ότι δεν επέβαιναν πλήρωμα και προσωπικό της στο σκάφος. Ανέφερε ότι το πλοίο, DΕLI, λειτουργεί από την εταιρεία ναυλωμένων πλοίων Synergy Group.
«Παρακολουθούμε στενά τις έρευνες που διεξάγουν οι αρχές και η Synergy και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κρατάμε ενήμερους τους πελάτες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχουν βυθισμένα αυτοκίνητα
Το FBI είπε ότι συμμετείχε στην έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης. Τα συνεργεία διάσωσης διαπίστωσαν ότι υπάρχουν οχήματα στον ποταμό Patapsco μετά την κατάρρευση της γέφυρας. «Το σόναρ μας εντόπισε την παρουσία οχημάτων βυθισμένων στο νερό», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Τζέιμς Γουάλας. «Δεν έχω καταμετρήσει ακόμα».

Ο Γουάλας είπε ότι περιμένουν να βεβαιωθούν ότι το πλοίο είναι ασφαλές και σταθερό πριν επιβιβαστούν οι ερευνητές. «Ποτέ δεν θα πίστευες ότι θα έβλεπες, φυσικά, τη γέφυρα Key Bridge να καταρρέει έτσι», είπε ο δήμαρχος Brandon M. Scott. «Έμοιαζε σαν κάτι βγαλμένο από ταινία δράσης».

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης
Ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί στενά» την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η αμερικανική ακτοφυλακή, είπε ο αξιωματούχος, διεξάγει προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σε επαφή με τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Γουές Μουρ και τον δήμαρχο της Βαλτιμόρης Μπράντον Μ. Σκοτ «για να προσφέρουν οποιαδήποτε ομοσπονδιακή βοήθεια χρειάζονται».

«Οι καρδιές μας συντρίβονται με τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν αγνοούμενοι ως αποτέλεσμα αυτού του φρικτού περιστατικού», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάποιο κακόβουλο περιστατικό».

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί.

Η κυκλοφορία στη γέφυρα, η οποία είναι τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Interstate 695, έκλεισε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποια είναι η γέφυρα
Η γέφυρα Francis Scott Key είναι μια τεράστια μεταλλική κατασκευή, τμήμα του Interstate 695 πάνω από τον ποταμό Patapsco, νοτιοανατολικά της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλτιμόρης.

Χτίστηκε το 1977 και αναφέρεται τοπικά ως Key Bridge, αργότερα πήρε το όνομα του συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

Η γέφυρα έχει μήκος πάνω από 19 χλμ συνολικά.

Γιατί κατέρρευσε σαν χάρτινη
Ο μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ εξήγησε στο skynews γιατί η γέφυρα κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, γέφυρες σαν αυτή στη Βαλτιμόρη είναι «πολύ αδύναμες σε κάποια σημεία».

Προσθέτει ότι η «καταστροφική κατάρρευση» μεγάλου μέρους της οφείλεται στο ότι όλα είναι «αλληλένδετα» κατά μήκος της κατασκευής.

Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικά σημεία, όπου υπάρχει αποσύνδεση από τα υπόλοιπα τμήματα.
Όμως, σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει πως «όταν αφαιρέσεις ένα μέρος της, όλο το σύστημα καταρρέει».

Ο κ. Κάρτερ λέει ότι η «ελαφριά κατασκευή» πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με πλοίο και μπορεί να πέρασε το τεστ την εποχή εκείνη.

Όμως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν πλέον «διπλάσια έκταση».

Ο μηχανικός προσθέτει ότι αναμένει ότι πολλά λιμάνια και προβλήτες γεφυρών θα πρέπει να αξιολογηθούν κινδύνου για παρόμοιες καταστάσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook