Το γραφείο του ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τα αιτήματά μας, ωστόσο μια αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με διαπραγματευτές για να εξαντλήσει τις συζητήσεις.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε μια επιχείρηση στη Ράφα «προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και στους άλλους πολεμικούς στόχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Η πρόταση της Χαμάς δεν ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις μας », λέει το Ισραήλ αλλά θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται.

Η δήλωση αναφέρει ότι η τελευταία προσφορά της Χαμάς «απέχει πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ». Ωστόσο, το Ισραήλ πρόκειται να στείλει ομάδες σε επίπεδο εργασίας για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τους μεσολαβητές προκειμένου να «εξαντληθεί η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με όρους που είναι αποδεκτοί από το Ισραήλ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Συμφωνία σε τρία στάδια
Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters:

Φάση πρώτη

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.

– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση
Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός χτυπά τη Χαμάς στην ανατολική Ράφα

Ο Ισραηλινός στρατός  επιχειρεί εναντίον της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος στρατεύματα χτυπούν και επιχειρούν εναντίον τοποθεσιών της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. Το IDF δήλωσε επίσης ότι θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση σύντομα. Η ανακοίνωση έρχεται αφότου τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια σειρά επιδρομών στην περιοχή, όπου νωρίτερα ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε τους αμάχους να απομακρυνθούν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ φωνάζουν για άμεση συμφωνία ομήρων
« Ο Μπίμπι εγκαταλείπει τους ομήρους!» φωνάζουν οι διαδηλωτές για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, που οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του  Τελ Αβίβ αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση του Κατάρ και της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός .

Αμπντάλα: Η Ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε νέα σφαγή
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα λέει ότι η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε «νέα σφαγή» Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα απειλεί να οδηγήσει σε «νέα σφαγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βασιλική αυλή της Ιορδανίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook