Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ελικόπτερο βρέθηκε, αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην τύχη των επιβατών. Η Ερυθρά Ημισέληνος που έστειλε διασώστες στην περιοχή διαψεύδει ότι το ελικόπτερο έχει εντοπιστεί

Ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη την Κυριακή καθώς διέσχιζε ορεινό έδαφος με πυκνή ομίχλη στο δρόμο της επιστροφής από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε αργά την Κυριακή ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι. Δεν έγινε γνωστό αν βρέθηκαν επιζώντες. Την πληροφορία αναμετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο οι πληροφορίες που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση ότι το ελικόπτερο του Ραϊσι εντοπίστηκε διαψεύδονται τόσο από το πρακτορείο Tasnim, όσο και από την Ερυθρά Ημισέληνο. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι δύο επιβάτες του ελικοπτέρου έχουν επικοινωνήσει με τις ιρανικές αρχές.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προέτρεψε τους Ιρανούς να «μην ανησυχούν» μετά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου, λέγοντας ότι «δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας».

Το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι περισσότερες από 40 ομάδες διάσωσης με σκύλους αναζήτησης και drones επιχειρούν στον τόπο της συντριβής.

Η έρευνα διεξάγεται σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο στο βορειοανατολικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, μέσα στην ομίχλη και τη νύχτα.

Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «κινδυνεύουν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».

Το περιστατικό συνέβη στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

«Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κακοκαιρία περιέπλεξε τις προσπάθειες διάσωσης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η κρατική τηλεόραση διέκοψε όλα τα τακτικά της προγράμματα για να δείξει προσευχές για τον Ραΐσι σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης, ζωντανή κάλυψη των ομάδων διάσωσης που αναζητούσαν την ορεινή περιοχή με τα πόδια μέσα σε πυκνή ομίχλη.

Στον λογαριασμό του προέδρου στο Instagram εμφανίστηκε γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα».

Το IRNA έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία φωτογραφία του ελικοπτέρου του Ραΐσι όταν αναχωρούσε για την επιστροφή στην Τεχεράνη.

Οι διασώστες δεν έχουν φτάσει στο σημείο, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη. “Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή”, πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Ο 63χρονος Εμπραχιμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος στη δεύτερη προσπάθεια το 2021 και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του διέταξε αυστηρότερους νόμους περί ηθικής, επέβλεψε μια αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πίεσε σκληρά στις πυρηνικές συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Πολλοί βλέπουν τον Ραΐσι ως ισχυρό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον 85χρονο μέντορά του, τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά τις κύριες πολιτικές του Ραΐσι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook