«Δικαστή –θάνατο» ή «χασάπη της Τεχεράνης» τον αποκαλούσαν οι αντίπαλοι του.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος είχε τον τίτλο του αγιατολάχ, ήταν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και θεωρείτο διάδοχος του 85χρονου μέντορα τοτ Αγιατολάχ Αλί Χομενεΐ .

Θεωρούνταν υπερσυντηρητικός και είχε εκλεγεί στις 18 Ιουνίου 2021 από το πρώτο γύρο μιας ψηφοφορίας η οποία είχε χαρακτηρισθεί από αποχή ρεκόρ για προεδρικές εκλογές και την απουσία σημαντικών αντιπάλων.

Φορώντας πάντα το μαύρο τουρμπάνι του και το μακρύ πανωφόρι του ιερωμένου, είχε διαδεχθεί το μετριοπαθή Χασάν Ροχανί, ο οποίος τον είχε κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Υποστηριζόταν από την κύρια αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε χθες το βράδυ τους Ιρανούς να «προσευχηθούν» και «να ελπίζουν ότι ο Θεός θα ξαναφέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του στην αγκαλιά του Έθνους». «Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει διαταραχή στη διοίκηση της χώρας», διαβεβαίωσε.

Ο Ραϊσί είχε βγει ενισχυμένος από τις βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί το Μάρτιο, την πρώτη ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο μετά το κίνημα αμφισβήτησης που συγκλόνισε το Ιράν στα τέλη του 2022 μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί επειδή παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Γεννημένος το Νοέμβριο 1960, ο Ραϊσί σταδιοδρόμησε κυρίως στο δικαστικό σύστημα, καθώς ήταν ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης και μετά ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Ο Ραϊσί περιλαμβανόταν στον αμερικανικό μαύρο κατάλογο με τους Ιρανούς αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για «συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατηγορίες που έχουν απορριφθεί ως άκυρες και κενές περιεχομένου από τις αρχές της Τεχεράνης.

Η αντίδραση όσων είναι ενάντια στο καθεστώς  – “Δικαστής – θάνατος” 
Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi και της αντιπροσωπείας του που τον συνοδεύει, αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας εκφράζουν συλλυπητήρια. Την ίδια ώρα, όσοι είναι ενάντια στο καθεστώς και πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

«Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, γνωστός σε εμάς τους Ιρανούς ως ο χασάπης της Τεχεράνης, είναι νεκρός!» γράφει μια Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια στο Χ. «Γιατί να κρύψω τα συναισθήματά μου ενώ πολλοί νεαροί Ιρανοί, ειδικά γυναίκες που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων, μοιράζονται βίντεο που χορεύουν από χαρά για τον θάνατό του; Το καθεστώς του έστειλε δολοφόνους στη Νέα Υόρκη για να με δολοφονήσουν, αλλά είμαι ζωντανή και γράφω για τον θάνατό του. Εμείς οι Ιρανοί θα παλέψουμε για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπειά μας μέχρι την ημέρα που θα απαλλαγούμε από τον Χαμενεΐ και τη θρησκευτική του δικτατορία» συμπληρώνει.

«Οι πολίτες του Ιράν, που είναι θύματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αξίζουν δικαιοσύνη. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί (γνωστός ως ο δικαστής-θάνατος και μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισλαμικού Καθεστώτος κατά την κατάρριψη της πτήσης PS752 και τις αιματηρές φρικαλεότητες του Νοεμβρίου) και άλλοι εγκληματίες του ισλαμικού καθεστώτος αξίζουν να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη ενώπιον των δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τονίζει μια άλλη ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Τα θύματά του στερήθηκαν την ευκαιρία να οδηγήσουν αυτόν τον εγκληματία στη δικαιοσύνη, αλλά το όνομά του θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία στο σκοτεινό σάβανο της εγκληματικότητας» σημειώνει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook