Τα εντάλματα κατά των δύο ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς ζητείται να εκδοθούν για εγκλήματα πολέμου σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα και περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες για τον καθένα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Καν, στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο Χαν δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αυτή φέρνει τον Νετανιάχου στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ εξετάζει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγιε και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι άνθρωποι κατακρεουργήθηκαν από τα υπνοδωμάτιά τους, από τα σπίτια τους, από τα διαφορετικά κιμπούτς στο Ισραήλ», είπε ο Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ, σε μια αποκλειστική συνέντευξη προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ».

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», είπε ο Χαν στην Αμανπούρ.

Πηγή: CNN

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook