Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Ισραήλ να «διακόψει αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, αυξάνοντας περαιτέρω τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς. Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) έλαβε την απόφασή του μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγόρησε το […]

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Ισραήλ να «διακόψει αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, αυξάνοντας περαιτέρω τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) έλαβε την απόφασή του μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε εντολές αναγκαστικής εκκένωσης στη Ράφα για να «θέσει σε κίνδυνο παρά να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών».

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς.

Οι αποφάσεις του ICJ είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά το δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμό για την επιβολή τους.

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του ICJ Ναουάφ Σαλάμ, είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) έρχεται λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), ένα ξεχωριστό δικαστήριο στη Χάγη, ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς καθώς και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, για εγκλήματα και εκατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα.

Η διεθνής πίεση που αντιμετωπίζει σήμερα το Ισραήλ είναι «άνευ προηγουμένου», δήλωσε στο CNN ο Yossi Mekelberg, συνεργάτης του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο think tank Chatham House στο Λονδίνο. «Επειδή αυτός ο πόλεμος είναι άνευ προηγουμένου και ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο είναι άνευ προηγουμένου».

Η απόφαση του ICJ θα δημιουργήσει «άνευ προηγουμένου νομική πίεση» στο ισραηλινό κράτος και τους αξιωματούχους του, δήλωσε στο CNN ο Eliav Lieblich, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η δράση κατά του Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια θέτει το Ισραήλ «σε ακραία απομόνωση ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να δέχεται όπλα και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες κυρώσεις», είπε, προσθέτοντας: «Οδηγεί επίσης σε ένα ισχυρό αίσθημα απομόνωσης μέσα στην ισραηλινή κοινωνία».

Το Διεθνές Δικαστήριο χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα ως «καταστροφική».

Έξω από την έδρα του δικαστηρίου, είχε συγκεντρωθεί μία μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες και έπαιζαν μουσική ραπ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελεύθερης Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες της γενοκτονίας ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή του στη Γάζα γίνεται για λόγους αυτοάμυνας και ότι στο στόχαστρο βάζει τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε χθες ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Τον Ιανουάριο, η Νότια Αφρική κατηγόρησε επίσημα το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων σε μια ακρόαση στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook