Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.500 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 600 νεκροί από σεισμό στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο όσο περνούν οι ώρες αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από σεισμό μεγέθους 6,0 Ρίχτερ που έπληξε το ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο σεισμός, σε μικρό βάθος 8 χιλιομέτρων (6 μίλια), ταρακούνησε κτίρια από την Καμπούλ μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.
Η απομακρυσμένη περιοχή όπου έπληξε καθιστά δύσκολη την παροχή ακριβών εκτιμήσεων, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για υψηλό αριθμό θυμάτων.

Δεκάδες σπίτια βρίσκονται «κάτω από τα ερείπια», λένε πηγές από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί.

Οι ντόπιοι λένε ότι οι κατολισθήσεις έχουν αποκόψει περιοχές κοντά στο επίκεντρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εκτιμηθούν πλήρως οι ζημιές.

Εικόνες από το Reuters Television έδειχναν ελικόπτερα να μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές, ενώ κάτοικοι βοηθούσαν στρατιώτες και γιατρούς να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα.

Τρία χωριά ισοπεδώθηκαν στην επαρχία Κουνάρ, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε πολλά άλλα, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

Η στιγμή της δόνησης:

Ο Sharafat Zaman, ο Αφγανός εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και πολλά χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».


«Οι αριθμοί για τους μάρτυρες και τους τραυματίες αλλάζουν. Ιατρικές ομάδες από την Κουνάρ, τη Νανγκαρχάρ και την πρωτεύουσα Καμπούλ έχουν φτάσει στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές περιοχές δεν ήταν σε θέση να αναφέρουν στοιχεία για τα θύματα και ότι «οι αριθμοί είναι πιθανό να αλλάξουν» καθώς αναφέρονται θάνατοι και τραυματισμοί.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Κουνάρ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι πληγές πλήττουν κατοίκους στις περιοχές Νουρ Γκουλ, Σόκι, Γουάτπουρ, Μανόγκι και Τσαπαντάρε.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν μετέφερε αεροπορικώς 30 γιατρούς και 800 κιλά φαρμάκων στην Κουνάρ για να υποστηρίξει τα τοπικά νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar του Αφγανιστάν.

Η Αφγανική Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι και οι ιατρικές ομάδες της «έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές» του σεισμού και «παρέχουν επείγουσα βοήθεια σε οικογένειες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook