Νορβηγία, Δανία, Αυστρία και Ιταλία, είναι οι χώρες, όπου παρατηρήθηκαν περιστατικά θρομβώσεων αλλά και θανάτων σε άτομα μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι υγιεινομικές αρχές των χωρών αυτών δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν σε αυτή τη φάση αν οι ασθένειες που εκδηλώθηκαν ή οι θάνατοι είναι πιθανό σχετίζονται με παρενέργειες του εμβολίου.

Ωστόσο αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών και η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (14 μέχρι στιγμής) και όχι μόνο, ακολουθούν, δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία.

Επιφυλακτική στάση κρατούν ΠΟΥ και ΕΜΑ ( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) που θα ερευνήσουν τα δεδομένα.

Στην Ιταλία: Ένας 43χρονος αξιωματικός του Ναυτικού πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του. Υπό παρόμοιες συνθήκες έχασε τη ζωή του και ένας αστυνομικός. Υπέκυψε 18 ημέρες μετά το εμβόλιο. Είχε, όμως, ήδη αρχίσει να νιώθει ήπια συμπτώματα μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του.

Στη Νορβηγία: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις υγειονομικοί νοσηλεύονται με θρομβώσεις, αιμοραγία και αφύσικα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Όλοι είναι κάτω των 50 ετών και όλοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εξ αυτών, μια γυναίκα της οποίας η κατάσταση της υγείας της χαρακτηρίστηκε «καλή», πέθανε σήμερα από αιμοραγία στον εγκέφαλο. Νοσηλευόταν από την Πέμπτη, δηλαδή μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της.
«Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», είπε αξιωματούχος της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας έγκρισης φαρμάκων.
Οι άλλοι δυο ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
Θυμίζουμε πως την Παρασκευή είχε πεθάνει μια άλλη γυναίκα, νοσηλεύτρια περίπου 30 ετών, δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Στην Αυστρία: Σταμάτησε η χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο εξαιτίας θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής μίας 49χρονης νοσηλεύτριας. Ένιωσε αδιαθεσία λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της. Έδωσε αγώνα να μείνει στη ζωή επί λίγες ημέρες, δίχως να τα καταφέρει.

Μία νεότερη συνάδελφός της, ηλικίας 35 ετών, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή. Αναγκάστηκε να νοσηλευθεί, αλλά ευτυχώς βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης. Στην ίδια χώρα, αναφέρθηκαν δύο ακόμα περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα.

Στη Δανία: Μία 60χρονη γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία, καθώς και αιμορραγία. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως, ενώ δεν άργησε να επέλθει ο θάνατός της.

Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ήταν από τους πρώτους που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ’ αυτή την παρτίδα. Προληπτικά, όπως δήλωσαν.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό προκάλεσε τις θρομβώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς το παρόν τηρεί επιφυλακτική στάση. Ο εκπρόσωπος Τύπου Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook