Στις κάλπες η Αρμενία για να εκτονωθεί η κρίση

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να θέσουν τέρμα στη σοβαρή πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα του Καυκάσου θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.
Ο Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook πως “ο καλύτερος τρόπος εξόδου” από την κρίση είναι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών αφού αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά τη στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.
Η ημερομηνία αποφασίστηκε έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Αρμέν Σαρκισιάν και τους ηγέτες δύο σημαντικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ο Πασινιάν.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγορείται από την αντιπολίτευση για προδοσία αφότου αποδέχθηκε τον Νοέμβριο μια συμφωνία ειρήνης που πρότεινε η Μόσχα επικυρώνοντας μια ταπεινωτική ήττα απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Πασινιάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2018 χάρη σε μια λαϊκή εξέγερση κατά της διαφθοράς των μετασοβιετικών ελίτ, αντιστάθηκε στις πιέσεις όμως η απόφασή του να αποπέμψει υψηλόβαθμους στρατιωτικούς στα τέλη Φεβρουαρίου, κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να υποθάλψουν ένα πραξικόπημα, οδήγησε σε διαδηλώσεις.
Ορισμένοι διαδηλωτές κατασκήνωσαν μάλιστα για ένα διάστημα μπροστά από το Κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι δεν επρόκειτο να φύγουν έως την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος αρνήθηκε επίσης σήμερα να υποχωρήσει σε μια δικαστική απόφαση που του επέβαλλε να επαναφέρει τον αρχηγό του επιτελείου στρατού.
Μπόρεσε επίσης να στηριχθεί στην κινητοποίηση χιλιάδων υποστηρικτών του στους δρόμους ώστε να παραμείνει επικεφαλής της χώρας, με πολλούς να βλέπουν στους ελιγμούς της αντιπολίτευσης προσπάθειες των παλαιών ελίτ να επανέλθουν στην εξουσία.
Όμως, έπειτα από εβδομάδες κρίσης, τα δύο στρατόπεδα κατέληξαν σε συμφωνία σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν με τον Πασινιάν, ο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν της Ευημερούσας Αρμενίας και ο Εντμόν Μαρουκιάν της Λαμπερής Αρμενίας, εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση αυτή.
“Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει την παρούσα κρίση. Οι πρόωρες εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να το καταφέρουμε”, ανέφερε ο Τσαρουκιάν στο Facebook, με τον συνάδελφό του να κάνει λόγο για μια “απόφαση αποδεκτή από όλους”.
Η Ευημερούσα Αρμενία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, διαθέτει 24 από τις 132 έδρες του Κοινοβουλίου. Η Ακτινοβολούσα Αρμενία έχει από την πλευρά της 17 βουλευτές, και η Συμμαχία της οποίας ηγείται το κόμμα του Πασινιάν διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία με 83 βουλευτές.
Ολες οι Ειδήσεις
- ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα στη μαγευτική Νάξο – Κυριακή 25.05.2025
- Νετανιάχου: «Η εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης της Γάζας είναι προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου»
- Γλυκά Νερά: Βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια επίθεση του 17χρονου στον 50χρονο – Χαροπαλεύει στην εντατική το θύμα
- Γάζα: Εφιάλτης για τους άμαχους χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα – Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 14.000 μωρά κινδυνεύουν με θάνατο
- Θεσσαλονίκη: «Ένα παιδί υγιέστατο, το χάσαμε μέσα σε τρείς ώρες», σπαράζει ο πατέρας της 5χρονης που πέθανε από κεραυνοβόλο σηψαιμία
- Πάτρα: «Και την καρδιά μου, και τα μάτια μου, θα τα έδινα όλα», λέει η μητέρα έγινε δότρια ήπατος για μεταμόσχευση στον γιο της
- Γέννησε η Ελένη Χαμπέρη – Η ανάρτηση από το μαιευτήριο
- Αλεξάνδρα Νίκα: Η τρυφερή ανάρτηση με το γιό της για τη γιορτή του Κωνσταντίνου Αργυρού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook