Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και τα οφέλη από αυτό υπερτερούν των κινδύνων ενώ ο ίδιος αναμένεται να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca αύριο Παρασκευή.

Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Σε συνέντευξη τύπου της Ντάουνιγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός είπε ότι μία μόνο δόση είτε του εμβολίου Pfizer είτε της AstraZeneca παρέχει πρόληψη 60% από την Covid-19, μειώνει τη νοσηλεία κατά 80% και τον θάνατο κατά 85%.

Ο κ. Τζόνσον αποκάλυψε ότι θα λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αύριο.

Η Δρ Τζέιν Ρέιν, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη (MHRA), δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις.

Η Δρ Ρέιν είπε ότι το MHRA είχε δεχτεί πέντε αναφορές για «μια διαφορετική, σπάνια μορφή θρόμβωσης αίματος στην εγκεφαλική κοιλότητα».

«Αυτός ο τύπος θρόμβωσης αίματος μπορεί σπάνια να εμφανιστεί φυσικά σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς και σε άτομα με νόσο Covid-19», πρόσθεσε η Δρ. Ρέιν, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω ανασκόπηση αυτών των αναφορών, αλλά «δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο».

Εν τω μεταξύ η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων AstraZeneca τον Απρίλιο εξαιτίας μίας καθυστέρησης στις παραδόσεις από την Ινδία και την ανάγκη επανεξέτασης μιας παρτίδας 1,7 εκατομμυρίων δόσεων που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πρέπει να επανεξεταστεί ως μέρος του αυστηρού προγράμματος ασφαλείας μας.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε κάτι τέτοιο ότι δεν είναι εκτός προβλέψεων «σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού αυτού του ρυθμού και αυτής της κλίμακας» και ότι κάποιες διακοπές στις προμήθειες είναι αναπόφευκτες.

Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει τους εμβολιασμούς που ήδη πραγματοποιούνται, είπε ο κ. Τζόνσον καθώς το απόθεμα που υπάρχει αρκεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook