Η δυναμική της εξάπλωσης και των δύο μεταλλάξεων, της Βρετανικής και του νοτιοαφρικάνικου, είναι ανησυχητική σε ορισμένες χώρες, καθώς ως ένα σημείο ευθύνονται για την επιδείνωση σε διάφορά κράτη μέλη.

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η ταχεία μετάδοση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη αυτή μετά και τον εντοπισμό δύο ορφανών κρουσμάτων στη χώρα.

Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Εκτός από την Ελλάδα, η δυναμική της εξάπλωσης και των δύο μεταλλάξεων, της Βρετανικής και του νοτιοαφρικάνικου, είναι ανησυχητική σε ορισμένες χώρες, καθώς ως ένα σημείο ευθύνονται για την επιδείνωση σε διάφορά κράτη μέλη.

Ήδη μάλιστα οι μεταλλάξεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σε κάποιες ευρωπαικές χώρες όπως την Αυστρία, την Φινλανδία, την Γαλλία και την Σουηδία.

Συγκεκριμένα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κοροναϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά την διαφορά της βρετανικής μετάλλαξης με τις άλλες, οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη διασπείρεται ακόμη πιο εύκολα και έχει αυξημένο αριθμό αναπαραγωγής.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, βάσει περιορισμένων δεδομένων, δεν υπάρχουν ενδείξεις πιο σοβαρής νόσου ή μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε σχέση με αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Η κατάσταση εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά. Περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η σημασία της νέας μετάλλαξης για τη Γερμανία.

Από την άλλη το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται σχετικά πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι μεταλλάξεις αυτές προβληματίζουν και τους Έλληνες ειδικούς, οι οποίοι εμφανίζονται ωστόσο περισσότερο καθησυχαστικοί.

«Το εμβόλιο καλύπτει αποτελεσματικά τις περισσότερες μεταλλάξεις. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».

Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα απαραβίαστα.
«Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook