Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο για την Κυριακή, παρά την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό και την ιρανική απειλή για αντίποινα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αγωνίζεται να σώσει τη συμφωνία με το Ιράν που παραλίγο να καταρρεύσει τη στιγμή που το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό, βασιζόμενος στην ιδιωτική διπλωματία και τα δημόσια μηνύματα για να την υπογράψει. Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία σήμερα.

«Τα αναστάτωσε όλα ( ο Νετανιάχου) . Καθυστέρησε την υπογραφή κατά λίγες ώρες. Υποτίθεται ότι θα γινόταν τώρα. Τώρα έχει προγραμματιστεί για λίγες ώρες από τώρα», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία με Axios.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν έχει καθόλου γ…… κρίση» μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, την ώρα που προσπαθεί να ολοκληρώσει μια συμφωνία με το Ιράν.

«Γιατί ο Μπίμπι έπρεπε να κάνει μια γα@@@@@νη επίθεση; Ήμουν τόσο τσαντισμένος. Τον ενημέρωσα. Δεν έχει καμία κρίση. Του το ενημέρωσα αυτό», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης στο Axios αλλά και στο Fox News ότι εξακολουθεί να αναμένει την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης με το Ιράν αργότερα σήμερα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλή για το Ισραήλ επειδή θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα απαιτήσει την απόρριψη του πυρηνικού υλικού και θα επιτρέψει αιφνίδιες επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ο Τραμπ έλαβε κάποια άμεση διαβεβαίωση από την Τεχεράνη ότι η υπογραφή παραμένει σε καλό δρόμο.

Η κλιμάκωση στον Λίβανο έλαβε χώρα ώρες πριν οι ΗΠΑ και το Ιράν υποτίθεται ότι θα υπέγραφαν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου τους. Ο Εμπραχίμ Αζίζι, πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, έγραψε στο X: «Έρχεται μια ισχυρή απάντηση»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι σοκαρίστηκε όταν οι σύμβουλοί του τον κάλεσαν για να τον ενημερώσουν για την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό και εξοργίστηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι τόσο άσχημα – δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μια ώρα πριν υποτίθεται ότι θα υπογράφαμε τη συμφωνία». Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε πρώτη στο Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι δεν προκάλεσε καμία ζημιά και κανείς δεν σκοτώθηκε.

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά – Τι προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ
Νωρίτερα έγινε ε’ιχ εγίνει γμωστό ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να μην κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα βάσει ενός σχεδίου μνημονίου κατανόησης μεταξύ των ηγετών του Ιράν και των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα γίνει με το υπάρχον εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες μετά την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, με το Ιράν να πιέζει να χειριστεί το ίδιο την αραίωση του πυρηνικού υλικού εντός των συνόρων του.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν τις κυρώσεις επί του πετρελαίου του Ιράν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δήλωσε επίσης ο Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, ώστε να επιτραπεί στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο και να κρατήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές.
Όπως ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, βασικό μέρος της συμφωνίας θα είναι επίσης η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και η άρση του ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τον ιρανό αξιωματούχο, το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει την αποδέσμευση από τις ΗΠΑ ιρανικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 25 δισ. δολαρίων που έχουν παγώσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις