Ο Νετανιάχου επέλεξε τη σιωπή την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη συμφωνία, αποφεύγοντας να συγκρουστεί δημόσια με τον σημαντικότερο σύμμαχό του

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σιώπησε την Τετάρτη καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε και υπέγραψε μια συμφωνία που Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν στρατηγική και πολιτική καταστροφή, σύμφωνα με το Axios.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στο ισραηλινό κοινό «πλήρη νίκη» στο Ιράν. Αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με το μνημόνιο συνεννόησης του Τραμπ – και τη συχνή κριτική από τον πρόεδρο των ΗΠΑ -τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.

Ο Νετανιάχου στέκεται μόνος του διεθνώς στην πεποίθησή του ότι η συμφωνία είναι ένα λάθος και ότι ο πόλεμος έπρεπε να είχε συνεχιστεί.

Ο Νετανιάχου μόνος απέναντι στη συμφωνία
Σύμφωνα με το Axios, ο Νετανιάχου βρίσκεται πλέον σχετικά απομονωμένος στη διεθνή σκηνή όσον αφορά την αντίθεσή του στη συμφωνία και στην πεποίθηση του ότι ο πόλεμος έπρεπε να συνεχιστεί .

Ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θεωρούνταν η πιο σκληρή φωνή μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου απέναντι στο Ιράν, συντάχθηκαν τελικά με τη γενικότερη περιφερειακή συναίνεση υπέρ της αποκλιμάκωσης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ουάσιγκτον. Παρότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συμφωνία, οι περισσότεροι αποφεύγουν να επιτεθούν ανοιχτά σε μια πρωτοβουλία που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το σκηνικό του 2015, όταν ο Νετανιάχου είχε απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να πολεμήσει τη συμφωνία του Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν. Σήμερα, μια τέτοια δημόσια αντιπαράθεση με τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις των δύο ηγετών.

Αντί για δημόσιες καταγγελίες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη συμφωνία σε παρασκηνιακές ενημερώσεις με Ισραηλινούς δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Νετανιάχου – τα περισσότερα από τα οποία ήταν έντονα υπέρ του Τραμπ – άρχισαν να επιτίθενται στον Τραμπ και την ομάδα του. Ένας παρουσιαστής σε prime-time εκπομπή στο Channel 14, που συνδέεται με τον Νετανιάχου, αποκάλεσε τον Αντιπρόεδρο Βανς «καθάρμα» και χρησιμοποίησε μια αντισημιτική προσβολή για να κατηγορήσει τους απεσταλμένους του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, ότι ξεπούλησαν το Ισραήλ για οικονομικό όφελος.

Οι δημόσιες αιχμές του Τραμπ
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για ορισμένες κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου των G7, ο Τραμπ ευχαρίστησε μεν τον Νετανιάχου για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά δεν απέφυγε και τις αιχμές.

«Ο Μπίμπι είναι καλός άνθρωπος. Μερικές φορές ενθουσιάζεται λίγο. Εμείς είμαστε ο μεγάλος εταίρος και εκείνος ο πολύ μικρός εταίρος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με το Axios, ο Τραμπ είχε εκφραστεί ακόμη πιο σκληρά σε ιδιωτική συνομιλία, επικρίνοντας τον Νετανιάχου για αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό που παραλίγο να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ο Νετανιάχου μπορεί να μην είχε δει το τελικό κείμενο, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί δεν το ζήτησαν ποτέ και ότι ο Λευκός Οίκος είχε δώσει στον Νετανιάχου λεπτομερείς ενημερώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε στείλει ένα αντίγραφο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι παρά τον σκεπτικισμό του Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός είχε πει στους Βανς, Κούσνερ και Γουίτκοφ ότι εάν το Ιράν ακολουθήσει τις πυρηνικές παραχωρήσεις που είπε στις ΗΠΑ ότι ήταν πρόθυμο να κάνει, «αυτή θα ήταν μια συμφωνία που θα έφερνε εις πέρας».

Το αγκάθι του Λιβάνου
Η μεγαλύτερη ανησυχία του Ισραήλ αφορά τις προβλέψεις της συμφωνίας για τον Λίβανο.
Το μνημόνιο αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει και τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ στο πλαίσιο μιας οριστικής συμφωνίας προβλέπεται αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο. Σύμβουλος του Νετανιάχου ξεκαθάρισε στο Axios ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί πως δεσμεύεται από αυτό το σκέλος της συμφωνίας για τον Λίβανο και επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει εάν προηγουμένως δεν αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα του Λιβάνου, ενώ άσκησε εκ νέου κριτική στις ισραηλινές επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτό «να γκρεμίζεται μια πολυκατοικία κάθε φορά που αναζητείται κάποιος».

Το Axios καταλήγει ότι ακόμη και πρόεδροι των ΗΠΑ με τους οποίους ο Νετανιάχου είχε συγκρουστεί στο παρελθόν δεν είχαν εκφραστεί τόσο ωμά δημόσια απέναντί του.

Ο Τραμπ επέκρινε επίσης τις τακτικές του Ισραήλ στον Λίβανο ξανά την Τετάρτη, λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο «να γκρεμίζεις μια πολυκατοικία κάθε φορά που ψάχνεις για κάποιον».

Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος οδεύει προς εκλογές σε τέσσερις μήνες και είχε επενδύσει πολιτικά στη συνέχιση της πίεσης προς το Ιράν, η συμφωνία Τραμπ συνιστά ένα ακόμη δύσκολο πλήγμα από τις ΗΠΑ – τον σύμμαχο που θεωρείται αναντικατάστατος για την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ του Ισραήλ.

Πως σχεδιάζει να δράσει ο Νετανιάχου 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σχεδιάζει να αξιοποιήσει Αμερικανούς γερουσιαστές που υποστηρίζουν τη χώρα του και προσωπικότητες των ΜΜΕ για να επηρεάσει τους όρους μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται ισραηλινή πηγή. Μεταξύ αυτών, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, όπως τον Μαρκ Λέβιν του Fox News, και πολιτικούς που υποστηρίζουν το Ισραήλ, για να μεταφέρει το μήνυμά του στον Τραμπ.

Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι θα επιτευχθεί τελική συμφωνία με το Ιράν, αλλά ότι η Τεχεράνη δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που θα απορρέουν από αυτήν, αναφέρει η ίδια πηγή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις