Σοβαρές αναταράξεις έχει επιφέρει στην τουρκική οικονομία η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καθαιρέσει» τον επικεφαλής, αλλά και τον υποδιοικητή λίγες μέρες αργότερα, της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του. Αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα πάει από βουτιά σε βουτιά, ο πληθωρισμός στη χώρα ανεβαίνει και οδηγεί σε εξαθλίωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης για τον κατακερματισμό της οικονομίας της Τουρκίας και την ίδια ώρα καλεί τον κόσμο να καταθέσει το χρυσό και το συνάλλαγμα που έχει στην κατοχή του. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός καλπάζει με τις τιμές στα βασικά είδη να έχουν εκτοξευθεί και τους πολίτες να αγοράζουν λάδι ακόμα και σε πλαστικά ποτήρια.

«Ανεξάρτητα από την προέλευση, το χρώμα ή την πεποίθησή του καθενός απευθύνω και πάλι έκκληση από εδώ. Ελάτε και επενδύστε στην Τουρκία. Όσοι επένδυσαν χθες στη χώρα μας, σήμερα αποκομίζουν τους καρπούς μιας αναπτυσσόμενης αγοράς και των κερδών της. Όσοι επενδύσουν σήμερα, σύντομα θα αποκομίσουν κέρδη. Επαναλαμβάνω την έκκληση στους πολίτες μας να καταθέσουν το χρυσό και το συνάλλαγμα, που διαθέτουν στα σπίτια τους, την εθνική μας περιουσία, προς όφελος της οικονομίας μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος που χάνει τη δημοφιλία του κάθε μέρα.

Η πραγματικότητα που περιγράφουν οι Τούρκοι πολίτες είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που δίνει ο Ερντογάν: «Έτσι δίνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Για παράδειγμα, όσοι ζητάνε 0.05 ευρώ, 0.1 λεπτά του ευρώ, 0.2 λεπτά ευρώ, εμείς τους δίνουμε» λέει ο μανάβης και ρίχνει μια κουταλιά πελτέ σε μια διαφανή μεμβράνη και συνεχίζει βάζοντας ένα ποτήρι λάδι σε πλαστικό ποτήρι. «Ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός, αγοράζει το λάδι» λέει ο επαγγελματίας που παλεύει κι αυτός να επιβιώσει εισπράττοντας πενταροδεκάρες. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που ολοένα και υποτιμούν την τουρκική οικονομία. Ο οίκος Fitch χτυπά νέα καμπανάκια στην Τουρκία, θεωρώντας αναξιόπιστη την πολιτική Ερντογάν με τα υψηλά επιτόκια που θέλει να διατηρήσει στο τουρκικό νόμισμα.

«Η κατάρρευση της λίρας στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα των λάθος χειρισμών του Ερντογάν, ο οποίος δεν φαίνεται να μπορεί να τερματίσει τον κατήφορο της οικονομίας» τόνισε και ο Τούρκος αναλυτής Τσενγκίζ Ακτάρ, μιλώντας στο OPEN. Όπως αναφέρει, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν, που τους ζητεί να καταθέσουν τα χρήματά τους για να βοηθήσουν την οικονομία και αυτό μπορεί να επιφέρει κάπιταλ κοντρόλς στην Τουρκία. Ο Τούρκος αναλυτής εκτιμά πως όσα κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέτωπο της οικονομίας μπορεί να προκαλέσουν το πολιτικό του τέλος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook