Αυστρία: Έτοιμη να παραγγείλει χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου

Σε συντονισμό για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V βρίσκεται η Αυστρία
“Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου Sputnik μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε την Τετάρτη στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.
Είναι πολύ χαρούμενος για τη δεσμευτική υπόσχεση παράδοσης, καθώς μία “πολύ γρήγορη παράδοση” θα ήταν δυνατή, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνοντας ότι έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, αυτή την στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες.
“Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου”, παρατήρησε, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά..
Χθες, Τρίτη, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας είχε αναφέρει ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση και επίσης δεν θα πρέπει αναμένεται και αυτή την στιγμή κάποια απόφαση διευκρίνιζε απόψε ο εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA).
Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το Sputnik V έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί σε 60 χώρες, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πάντοτε ότι η προϋπόθεση για παράδοση στην Αυστρία θα ήταν η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ.
Τώρα ο ίδιος αποσαφηνίζει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “γεωπολιτικές παρωπίδες” με το εμβόλιο, ενώ, από την πλευρά της, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτική απέναντι σε μία έγκριση καθαρά σε εθνικό επίπεδο.
Από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα εάν η Αυστρία θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα μίας επείγουσας έγκρισης, καθώς η έγκριση της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να αναμένεται το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Χωρίς μεμονωμένη ενέργεια, το εμβόλιο θα παραδιδόταν, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης, στις καθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός μόνο αφού ο EMA δώσει το “πράσινο φως”.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ημερίδα-σταθμός για το Υπεύθυνο Παιχνίδι από τον ΟΠΑΠ
- Νικήτας Κακλαμάνης για Βελόπουλο που αποκάλεσε «κακιά» τον Καιρίδη: Να αντιστεκόμαστε στην «κακία» ή στην «κακιά» στιγμή του εαυτού μας
- Γιώργος Γιαννιάς: Πανέτοιμος μαζί με την Ρενέ Αγέρη να γίνουν το «Simion» της διασκέδασης- Πότε κάνουν πρεμιέρα
- Δυναμική παρουσία της ΕΡΤ στη Σύνοδο της EBU Mediterranean Leadership και στο κορυφαίο συνέδριο για τη Μεσόγειο MED – Mediterranean Dialogues, στη Νάπολη της Ιταλίας
- Σώτης Βολάνης – Τζένη Κατσίγιαννη: Το viral promo βίντεο με τον Νίκο Χαρδαλιά για το Cabana!
- Δύο θανατηφόρα τροχαία με τρείς νεκρούς και τέσσερις τραυματίες σε Αφίδνες και Αθηνών – Κορίνθου – “Το ένα αυτοκίνητο είχ εμπεί μέσα στο άλλο” – Βίντεο
- Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους: Η μεγάλη Ευρωπαϊκή μάχη ζωντανά στο MEGA – Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
- ΕΡΤ1: «ΤΟ ΔΙΧΤΥ» – «Θεωρίες συνωμοσίας»: Τεχνητή Νοημοσύνη, προδοσία κι ένας φόνος που ταράζει τα νερά – Παρασκευή 17.10.2025
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook