H δραματική έκκληση μιας δακρυσμένης 22χρονης, για την κατάσταση στη Μιανμάρ, έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Σας παρακαλώ βοηθήστε τη Μιανμάρ. Χρειαζόμαστε επειγόντως τη διεθνή βοήθεια αυτή τη στιγμή», είπε η Han Lay κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ομορφιάς Miss Grand International, που έγινε στην Ταϊλάνδη.

Πριν από περίπου ένα μήνα η 22χρονη φοιτήτρια Ψυχολογίας ήταν και εκείνη στους δρόμους της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, διαδηλώνοντας υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Αρκετοί από τους συμφοιτητές της με τους οποίους διαδήλωνε έχουν ήδη συλληφθεί. Στη συμμετοχή της στα καλλιστεία είδε μια καλή ευκαιρία να μιλήσει ανοιχτά για το τι συμβαίνει στην πατρίδα της και για τις φρικαλεότητες του στρατού.

«Σήμερα στη χώρα μου, τη Μιανμάρ, τόσο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν. Λυπάμαι βαθιά για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους», είπε, σκουπίζοντας τα δάκρυά της. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη χώρα.

«Στη Μιανμάρ συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, οπότε αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά», δήλωσε η 22χρονη στο BBC, εξηγώντας την απόφασή της. Τώρα ανησυχεί ότι ίσως αυτή η κίνηση τη βάλει στο «ραντάρ» του στρατού. Έχει ήδη αποφασίσει ότι θα μείνει στην Ταϊλάνδη τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

«Ανησυχώ τόσο πολύ για την οικογένειά μου και την ασφάλειά μου, επειδή μίλησα για τον στρατό και την κατάσταση στη Μιανμάρ. Στη Μιανμάρ όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν όρια στο να εκφράζεις ανοιχτά τη γνώμη σου για το τι συμβαίνει. Οι φίλοι μου μού είπαν να μην γυρίσω», είπε στο BBC.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της κανείς από τον στρατό της Μιανμάρ, αλλά λέει πως δέχθηκε κάποιες απειλές στα social media, αν και τα περισσότερα σχόλια ήταν υποστηρικτικά.

https://www.instagram.com/p/CM9sqoLhgtJ/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook