Εξηγήσεις από την Pfizer θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα, που μειώθηκαν κατά έως και 50%.

Στη Ρουμανία για παράδειγμα, θα δοθεί το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα. Οι προμήθειες, σύμφωνα πάντα με όσα είπε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, Αντρέι Μπάτσου, θα βελτιωθούν σταδιακά. Ωστόσο οι παραδόσεις δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ανάλογη κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις.Τις μισές από όσες περίμενε. Αντίστοιχη μείωση αναμένεται και στην Τσεχία.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με μήνυση τη φαρμακοβιομηχανία.

Πάντως, ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης. Κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται επίσης να αντιμετωπίζει και η Γερμανία.

Ειδικοί τονίζουν πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα, θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Η Ουγγαρία, η οποία επέτρεψε να χρησιμοποιείται και το εμβόλιο της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, ζητά επίμονα από τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook