Οι συστάσεις της Κομισιόν για τα ταξίδια – Τι προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές

Ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μετά το αλαλούμ που έχει προκύψει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα τώρα «τρέχει» να συντονίσει τα θέμα των ταξιδιών.
Να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα συστήνει, εκ νέου, η Κομισιόν, επικαιροποιώντας τη σύσταση του Οκτωβρίου σχετικά με τα μέτρα συντονισμού που αφορούν στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τον υψηλό αριθμό νέων λοιμώξεων σε πολλά κράτη, η Κομισιόν θεωρεί απαραίτητο να αποθαρρυνθούν έντονα τα μη απαραίτητα ταξίδια, αποφεύγοντας πάντως το κλείσιμο των συνόρων ή τις γενικές απαγορεύσεις ταξιδιού.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει πρόσθετο συντονισμό με τα κράτη-μέλη να έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούν στους εξής τομείς:
Εκτός από τα υπάρχοντα χρώματα πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι, η Επιτροπή προτείνει την προσθήκη «σκούρου κόκκινου» για να υποδείξει περιοχές, όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αυτό θα ισχύει συγκεκριμένα για μια περιοχή όπου το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών υπερβαίνει τα 500 ανά 100.000 άτομα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα συνεχίσει να δημοσιεύει ενημερωμένες εκδόσεις του χάρτη βάσει δεδομένων που παρέχονται από τα κράτη-μέλη.
Αυστηρότερα μέτρα για ταξιδιώτες από περιοχές υψηλότερου κινδύνου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή «σκούρου κόκκινου», τα κράτη-μέλη πρέπει να τους ζητούν:
Να υποβληθούν σε τεστ πριν από την άφιξη.
Να υποβάλλονται σε καραντίνα, όπως συνιστά η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται από πολλά κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των τεστ κορωνοϊού πριν από την αναχώρηση επίσης για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί επί του παρόντος ως «πορτοκαλί», «κόκκινο» ή «γκρι». Τα άτομα που επιστρέφουν στο κράτος-μέλος διαμονής τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ μετά την άφιξή τους.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές πρέπει να εξαιρούνται από ορισμένους από τους περιορισμούς ταξιδιού. Εάν συχνά χρειάζεται να περάσουν τα σύνορα, για παράδειγμα, για οικογενειακούς ή εργασιακούς λόγους, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα και η συχνότητα των απαιτούμενων τεστ θα πρέπει να είναι αναλογική.
Ολες οι Ειδήσεις
- Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ» – Κέρδη μέχρι και 50.000 ευρώ κάθε μήνα για 24 μήνες
- Ο Γιώργος Τσίπρας έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αιχμές για «κατάντια και αυτογελιοποίηση» – «Σε βαθιά κρίση από το 2023, ταφόπλακα με Κασσελάκη»
- Μαρίνα Βουλιαγμένης: Συνελήφθη ο πιλότος του ελικοπτέρου που έπεσε στη θάλασσα – Έγκυος η μία από τους 4 επιβάτες που βγήκαν σώοι
- Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με 30,3% , κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ και μάχη ΠΑΣΟΚ & Πλεύσης Ελευθερίας για τη δεύτερη θέση
- Ο Χαμενεΐ και η οικογένειά του κρύβονται σε καταφύγιο βόρεια της Τεχεράνης
- Στήριξη 10 τροπολογιών από τον Γ.Αυτιά για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Ισραήλ: «Οι κάτοικοι της Τεχεράνης θα πληρώσουν το τίμημα” – «Χτυπήσαμε με νέα μέθοδο», λέει το Ιράν
- Νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν στο Ισραήλ –Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν ανακοίνωσε ο Νετανιάχου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook