Οι εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολική καθαρή αξία 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Την ώρα που η πανδημία του νέου κορωναϊού καταστρέφει τα φτωχά έθνη, η κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια δημιούργησε εννέα νέους δισεκατομμυριούχους! Αυτό υποστηρίζει μελέτη, που δημοσίευσε το Common Dreams, ένα μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό κέντρο στις ΗΠΑ.

“Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που κάνουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες από το μονοπώλιο που κατέχουν αυτά τα εμβόλια.”

Μια νέα ανάλυση την Πέμπτη δείχνει ότι ο εξαιρετικά κερδοφόρος μονοπωλιακός έλεγχος των φαρμακευτικών εταιρειών στα εμβόλια κορωνοϊού έχει δημιουργήσει εννέα νέους δισεκατομμυριούχους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η οποία συνεχίζει να καταστρέφει τις αναπτυσσόμενες χώρες που αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς πρόσβαση στις σωτήριες δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με το The People’s Vaccine Alliance – ένας παγκόσμιος συνασπισμός δημόσιας υγείας και ανθρωπιστικών οργανώσεων – οι εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολική καθαρή αξία 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, “αρκετά για να εμβολιάσουν πλήρως όλους τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος 1,3 φορές.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες περιουσίες των νεοσύστατων δισεκατομμυριούχων, με πλούτο 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Άλλοι στη λίστα περιλαμβάνουν τον ιδρυτή επενδυτή της Moderna Timothy Springer (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια), τον πρόεδρο της Moderna Noubar Afeyan (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον συνιδρυτή της CanSino Biologics Zhu Tao (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

“Τα εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια που έχουμε είναι χάρη σε τεράστια ποσά χρημάτων των φορολογουμένων, οπότε δεν μπορεί να είναι δίκαιο ότι οι ιδιώτες εξαργυρώνουν ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν δεύτερο και τρίτο κύμα εντελώς απροστάτευτοι”, δήλωσε η Heidi Chow, ανώτερη πολιτική και διευθυντής εκστρατειών στην ομάδα υπεράσπισης με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Global Justice Now.

“Είναι ένα θλιβερό κατηγορητήριο κατά ορισμένων σημερινών κυβερνήσεων που έχουν επιτρέψει σε λίγους ανθρώπους που εργάζονται για φαρμακευτικές εταιρείες να γίνουν δισεκατομμυριούχοι λόγω των δημόσιων χρηματοδοτούμενων προσπαθειών για τον τερματισμό της πανδημίας”, πρόσθεσε..

Παρακάτω είναι μια πλήρης λίστα των νεοσυσταθέντων δισεκατομμυριούχων, κατά σειρά με καθαρή αξία:

Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ugur Sahin, CEO και συνιδρυτής της BioNTech (4 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ο Timothy Springer, ένας ανοσολόγος και ιδρυτής επενδυτής της Moderna (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια)

Noubar Afeyan, πρόεδρος της Moderna (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια)

Juan Lopez-Belmonte, πρόεδρος της ROVI (1,8 δισ. Δολάρια)

Ο Robert Langer, ένας επιστήμονας και ιδρυτής επενδυτής στη Moderna (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια)

Zhu Tao, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της CanSino Biologics (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια)

Qiu Dongxu, συνιδρυτής και ανώτερος αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια)

Mao Huihua, συνιδρυτής και ανώτερος αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1 δισεκατομμύριο δολάρια)

Εκτός από την προσθήκη των 9 νέων στο σύνολο των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως – το οποίο έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες από την έναρξη της πανδημίας – ο «στραγγαλισμός» των φαρμακευτικών εταιρειών στην παραγωγή εμβολίων αύξησε σημαντικά τον πλούτο των υπαρχόντων δισεκατομμυριούχων των οποίων τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν κατασκευαστές εμβολίων.

Η People’s Vaccine Alliance διαπίστωσε ότι οκτώ δισεκατομμυριούχοι με “εκτεταμένες” επενδύσεις σε κατασκευαστές εμβολίων κορωνοϊού “έχουν δει τον συνδυασμένο πλούτο τους να αυξάνεται κατά 32,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά για να εμβολιάσουν πλήρως όλους στην Ινδία”.

Η ανάλυση του People’s Vaccine Alliance έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ινδία ανέφερε περισσότερους από 4.500 θανάτους από ο Covid-19 την Τετάρτη – το χειρότερο 24ωρο θάνατου που έχει καταγράψει κάθε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – καθώς το έθνος αγωνίζεται να αυξήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του, εν μέσω σημαντικών ελλείψεων στον εφοδιασμό.

Ο Covid-19 συνεχίζει επίσης να εξαπλώνεται σε φτωχές χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, όπου οι κυβερνήσεις είχαν δυσκολία στη λήψη εμβολίων χάρη στη συσσώρευση δόσεων και βασικής τεχνολογίας από πλούσιες χώρες και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπάρχει μια τεράστια αποσύνδεση που αναπτύσσεται, όπου σε ορισμένες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, φαίνεται να υπάρχει μια νοοτροπία ότι η πανδημία έχει τελειώσει, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν τεράστια κύματα λοίμωξης, “προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus κατά την ενημέρωση Τύπου τη Δευτέρα.

“Η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος”, τόνισε ο Τέντρος, “και δεν θα τελειώσει οπουδήποτε μέχρι να τελειώσει παντού.”

Ο Winnie Byanyima, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS, δήλωσε σε ανακοίνωση την Πέμπτη ότι «ενώ οι εταιρείες που πραγματοποιούν τεράστια κέρδη από τα εμβόλια Covid αρνούνται να μοιραστούν την επιστήμη και την τεχνολογία τους με άλλους προκειμένου να αυξήσουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων, ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια που έχουμε αναποτελεσματικά και να θέσουν σε κίνδυνο όλους ξανά. ”

“Η πανδημία έχει φρικτό ανθρώπινο κόστος”, πρόσθεσε ο Byanyima, “άρα είναι άσεμνο ότι τα κέρδη συνεχίζουν να έρχονται πριν σώσουν ζωές».

” Η νέα ανάλυση για τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων κυκλοφόρησε λίγο πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία την Πέμπτη στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της G20, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους παγκοσμίως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και άλλα πλούσια έθνη αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στις ΗΠΑ και άλλων 100 χωρών για προσωρινή άρση στις πατέντες των εμβολίων,

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook