Στα «χέρια» των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Oι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
⚡️⚡️Zaporizhzhya NPP continues to be shelled pic.twitter.com/KsZXqTNVb3
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε. «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
Ολες οι Ειδήσεις
- Άννα Κανδαράκη: «Πάλεψα για δεύτερη φορά με τον καρκίνο» – Το συγκινητικό βίντεο
- ΑΕΛ Novibet – Παναθηναϊκός 2-2: Με «μπλόκο» Θεσσαλών και Ευαγγέλου κόλλησαν στο «Χ» οι Πράσινοι
- Ελεονώρα Μελέτη για Θοδωρή Μαροσούλη: «Με τον άνδρα μου είμαστε μαζί και έχουμε συνεπιμέλεια» (βίντεο)
- Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Κυψέλης – 6-7 άτομα οι δράστες – Μία προσαγωγή
- Αστέρας Τρίπολης – Λεβαδειακός 1-1: «Αλώβητοι» οι Βοιωτοί πήραν την ισοπαλία από τους Αρκάδες στη Super League
- Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Έχω mute στο Instagram την Μαρία Αντωνά, δεν θα πήγαινα ποτέ καλεσμένη του Γιώργου Λιάγκα (βίντεο)
- Καλά στην υγεία του ο κτηνοτρόφος με τα 450 πρόβατα που θα θανατωθούν – «Θα πάρουν τα πρόβατα τη Δευτέρα, δεν θα αντισταθούμε», λέει η κόρη του και ο ίδιος από το νοσοκομείο (βίντεο)
- IQ 160 – 3οςΚύκλος – Τι θα δούμε στo 8o επεισόδιο – Απόψε, Κυριακή 7.12.25 στις 22.10 – Τρέϊλερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook