Δύσκολα διαχειρίσιμη και εύθραυστη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία .

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων , ενώ χτες σβήστηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σύμφωνα με τους Ουκρανούς,  δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία για τυχών διαρροή ραδιενεργών υλικών. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενεργού υλικού από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς παρά τις επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, τονίζει η Διεθνής Επιτροπή.
Για την φωτιά που ξέσπασε στην περίμετρο του εργοστασίου αναφέρεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο και δεν επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις.

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», δήλωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Βιέννη.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια – κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της IAEA δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook