Ο ανηλεής βομβαρδισμός της Μαριούπολης εδώ και τρείς εβδομάδες από τους Ρώσους, έχει προκαλέσει την παγκόσμια αντίδραση για το δράμα των αμάχων.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει υπάρχει, νερό, ρεύμα και τροφή , ενώ τα κτίρια έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί και θυμίζει πόλη-φάντασμα.

Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στην πόλη δεν είναι ασφαλείς ούτε στα υπόγεια καταφύγια λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Η ρωσική επιμονή όμως να θέσουν υπό έλεγχο την μαρτυρική Μαριούπολη έχει την εξήγηση της και μάλιστα από επίσημα χείλη.

Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.

Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον.

Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.

Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.

Σφυροκοπείται η Μαριούπολη

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook