Άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης και την κατάπαυση του πυρός.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη γίνονται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο,και μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Μόσχας και του Κιέβου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύτιμους φίλους» τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οδηγήσουν σε μια συνάντηση των δυο προέδρων, την οποία η Τουρκία θέλει επίσης να φιλοξενήσει.

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

«Η συνέχιση του πολέμου δεν θα ευνοήσει κανέναν. Η ειρήνη θα συνεχίσει να ευνοεί τις δυο χώρες και άλλους. Εσείς, σαν διαπραγματευτές, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα πάρετε σήμερα», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος υποδεχόμενος τους Ουκρανούς και τους Ρώσους διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Νωρίτερα στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ της Κωσταντινούπολης έφτασαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Μόσχας και του Κιέβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα είναι επωφελής για τις εμπλεκόμενες χώρες και ολόκληρη την περιοχή, ότι η Τουρκία έχει δείξει δίκαιη στάση για τη σύγκρουση σε κάθε στάδιο, και ότι σε μια δίκαιη ειρήνη δεν υπάρχουν χαμένοι. Έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι προσδοκίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι συγκρατημένες, ενώ γίνονται στην σκιά της αποκάλυψη της Wall Street Journal π ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς (που μεσολάβησε ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία και μάλιστα φέρεται να μετέφερε να γραπτό μήνυμα του Ζελένσκι στον Πούτιν) και δυο Ουκρανοί διαπραγματευτές δηλητηριάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης, στις αρχές Μαρτίου, στο Κίεβο.

«Μην φάτε και μην αγγίξετε τίποτα» είπε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές  ο Κουλέμπα

Για παν ενδεχόμενο π, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη να μην φάνε, να μην πιούνε και να μην αγγίξουν τίποτα!

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε όχι μόνο τους Ουκρανούς διαπραγματευτές αλλά όλους όσους διαπραγματεύονται με τη Ρωσία, να μην τρώνε, να μην πίνουν και να μην αγγίζουν τίποτα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών!

«Συμβουλεύω τον οποιονδήποτε διαπραγματεύεται με τη Ρωσία να μην τρώει ή να μην πίνει τίποτα. Και καλύτερα να αποφεύγει να αγγίζει οποιαδήποτε επιφάνεια».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook