Πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών σήμερα και παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις η απόσταση που τον χωρίζει από την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν μικραίνει.

Η διαφορά του Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρί Λεπέν έχει περιοριστεί στις 3 μονάδες και η μάχη του πρώτου γύρου φαίνεται αμφίρροπη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις σημερινές εκλογές, μολονότι ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ποντάρει και αυτός, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Στην περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017 με τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν μια πολύ οριακή νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 ως 54%.

Από την άλλη, η Λεπέν αντιλήφθηκε άμεσα αυτή τη δυναμική, ταξίδεψε σε όλη την επικράτεια, και σύμφωνα με το «Politico», θέλοντας να δείξει ότι είναι κοντά στους πολίτες αντί να επικεντρωθεί σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, εστίασε σε αυτό που καίει τους Γάλλους: την αγοραστική δύναμη που βάλλεται από τον πληθωρισμό και είναι η πρώτη τους ανησυχία βάσει των σφυγμομετρήσεων.

Οι άλλοι δέκα υποψήφιοι φαίνεται να παραγκωνίζονται, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει, κυρίως επειδή, όπως προβλέπει ο πολιτικός αναλυτής Πασκάλ Περινό, «είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη, σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους».

Το πρόγραμμα και οι θέσεις των υποψηφίων

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:
Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.
Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:
Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.
Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει:
Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας
Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ’ αποδοχών
Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.
Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα
Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση
Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος

Βαλερί Πεκρές

Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Εγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.

Προτείνει:
Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
Αύξηση μικρών μισθών κατά 10%
Φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ
Κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία)
Να κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ερίκ Ζεμούρ

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006).
Αυτή η προεδρική του εκστρατεία είναι η πρώτη.

Προτείνει:
Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση,
Να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών»
Μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων,
Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος
Μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων,
Απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.

Όπως και να ‘χει, από το σημερινό, πρώτο γύρο των εκλογών, αναμένεται ότι οι δύο φιναλίστ για την τελική και κρίσιμη διαδικασία της 24ης Απριλίου θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν. Βεβαίως, σήμερα υπάρχουν ακόμη 10 υποψήφιοι για την Προεδρία, οι ψήφοι προς τους οποίους θα κρίνουν την εκλογή στο δεύτερο γύρο, κάτι που επί του παρόντος θεωρείται αστάθμητος παράγοντας. Κυρίως διότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, περί το 30% των Γάλλων, αποφασίζει ποιον θα ψηφίσει για Πρόεδρο της χώρας του την απολύτως τελευταία στιγμή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook