Είναι από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στις ΗΠΑ αυτή που σημειώθηκε χτες σε σχολείο στο Τέξας με τον 18χρονο δράστη να πυροβολεί αδιακρίτως και να σκοτώσει 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

Πριν ξεκινήσει το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, ο 18χρονος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε τη γιαγιά του.

Τα κίνητρα του 18χρονου δράστη είναι άγνωστο ενώ και ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Τα παιδιά – θύματα του είναι πέντε έως 10 ετών.

O 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, πυροβόλησε πρώτα τη γιαγιά του

Σύμφωνα με τον υπαξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Τέξας Έρικ Εστράντα, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γιαγιά του 18χρονου, αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως την είχε σκοτώσει, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο University Health.

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Πρώην συμμαθητής του είπε ότι ο Σαλβαδόρ Ράμος ήταν θύμα bullying στο σχολείο του και οι συμμαθητές του τον κοροϊδευαν για τον τρόπο που ντυνόταν και την οικογένειά του, που ήταν φτωχή. Ο Ράμος τα τελευταία χρόνια του σχολείου δεν εμφανιζόταν στην τάξη. Οι δυο τους δεν είχαν πολλές επαφές ειδικά μετά το σχολείο, ωστόσο ανά διαστήματα έπαιζαν στο Xbox και συνομιλούσαν μέσω της πλατφόρμας. Ο έφηβος δούλευε στα Wendy’s και οι συνάδελφοί του τον χαρακτήρισαν πολύ ήσυχο και αντικοινωνικό.

Ο Ράμος φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, αρχικά μετά τον πυροβολισμό στη γιαγιά του, διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο δημοτικό σχολείο Ρομπ περίπου τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Ο νεαρός Σαλβαδόρ Ράμος ανέβαζε συχνά στο Instagram φωτογραφίες με όπλα που είχε στην κατοχή του. Μέχρι στιγμής, όμως, τίποτα δεν δείχνει το κίνητρο για να κάνει τέτοια σφαγή στο Τέξας…


Η σφαγή διαπράχθηκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, στην πόλη Ουβάλντε, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά από το Σαν Αντόνιο. Πάνω από 500 παιδιά πέντε έως επτά ετών, σχεδόν το 90% με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, πήγαιναν εκεί το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με δημόσια δεδομένα της πολιτείας του Τέξας. Η σχολική χρονιά θα τελείωνε την Πέμπτη…

Βίντεο στα social media δείχνουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα» της επίθεσης.

Η τραγωδία ανακαλεί ιδίως στη μνήμη εκείνη στο Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook