Το «πράσινο φως» άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ

«Η Ουκρανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της στην ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ τάσσεται υπέρ του να γίνει η χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση της Κομισιόν για την ένταξη Ουκρανίας – Μολδαβίας, θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα (23-24 Ιουνίου), όπου οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας, αλλά με αυστηρούς όρους και η ένταξη μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες.

Όλα αυτά μετά τη χθεσινή επίσκεψη στην Ουκρανία και την κοινή απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, που τάχθηκαν υπερ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Χαιρετίζω τη θετική κατάληξη για το καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην Ουκρανία. Είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ένταση στην Ε.Ε. που σίγουρα θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά» ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάθε μέλος της Κομισιόν «για την ιστορική απόφαση. Περιμένω το θετικό αποτέλεσμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

Η πρόταση της Κομισιόν για την Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μεν ότι της δίνεται το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν σε τομείς, όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Όσον αφορά στους στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook