Το lifestyle δελτίο του STAR, η διαπλοκή στα ΜΜΕ και η "Παρασκευή και 13"

Αιμίλιος Λιάτσος: «Το δελτίο μας είναι μια απόδραση για τον τηλεθεατή»

Ανατρεπτική ήταν η συνάντηση του κ. Αιμίλιου Λιάτσου με τους σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ την Τρίτη 2 Μαρτίου του 2010, παρουσία του προέδρου του ΙΕΚ κ. Ροδόπουλου και του γνωστού δημοσιογράφου και καθηγητή κ. Γιώργου Κουβαρά.

Κατά την είσοδο στο αμφιθέατρο, σπουδαστής ρώτησε τον κ. Κουβαρά εάν ο κ. Λιάτσος είναι «ελαφρύς» όπως το δελτίο που παρουσιάζει. «Γνώρισα τον Αιμίλιο ως παρουσιαστή σε ένα δελτίο που ήταν κάποτε, ενδεχομένως και τώρα, το πιο έγκυρο, εκείνο του Mega. Ήταν μια εποχή ανάλογη της σημερινής και έχω διαχειριστεί με τον Αιμίλιο τα πιο σοβαρά θέματα σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες. Τον συναντώ τώρα να συζητά με τη Στέλλα Μπεζεντάκου και άλλα «επίκαιρα» πρόσωπα. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις και να είναι ενήμερος. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για το life and style δελτίο του Star, αλλά δεν παύει να είναι ένα δελτίο».

Πώς κατέληξε στο εκπληκτικό δελτίο του Star

Ο ίδιος βρήκε στέγη εκεί όταν σε μια δραματική περίοδο, τον Ιανουάριο 2004, εκδιώχτηκε από το Mega, από έναν από τους τέσσερις μετόχους.

Μετά την παραίτηση του Νίκου Χατζηνικολάου και την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας του Μαρτίου, φιλοξενεί σε παράθυρο του δελτίου τον κ. Πάγκαλο. Η αναφορά προγενέστερων δηλώσεων του κ. Πάγκαλου για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που έχει ήδη αναλάβει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι η αιτία αποχώρησής του από το Mega τρεις μέρες αργότερα.

«Ευτυχώς το Διοικητικό Συμβούλιο είχε έναν πολύ σοβαρό μάνατζερ, τον κ. Ηλία Τσίγκα, και πήρα μια δυνατή αποζημίωση, βάσει του συμβολαίου που έτρεχε. Την εποχή εκείνη έχει έρθει στο Star ο Πάνος Κυριακόπουλος, ένας από τους κορυφαίους μάνατζερ στη χώρα, διευθύνων σύμβουλος του καναλιού σήμερα, και ο πολύπειρος και ευφυής κ. Σταμάτης Μαλέλης. Γίνεται μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική πρόταση, την οποία και αποδέχομαι».

Πώς γεννήθηκε το δελτίο

Σε μια εποχή που το Star πελαγοδρομούσε, καθώς δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη στρατηγική, διεξήχθη μια έρευνα. Έχοντας στόχο την απόκτηση σοβαρών ερεισμάτων τηλεθέασης και ειδικότερα στο νεανικό κοινό το οποίο αντιπροσωπεύει το κανάλι, ήταν σαφές ότι η ενημέρωση έπρεπε να συμπεριλάβει εντονότερα το στοιχείο της ψυχαγωγίας.

Το πόρισμα της ετήσιας ποιοτικής έρευνας στη δεύτερη χρονιά, κι ενώ το κανάλι έχει μπει δυνατά στις ηλικίες των 15-45, δείχνει ότι ο παρουσιαστής του δελτίου απενοχοποιεί το προϊόν. Η ισορροπία έχει ως αποτέλεσμα μια επιτυχή πενταετία, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ο εχθρός παραμονεύει πάντα όταν νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο».

Ένα πρόγραμμα μαγειρικής απέναντι σε όλα τα κεντρικά δελτία της χώρας έχει ως αποτέλεσμα να σαρώσει, ενώ οι προβλέψεις ήταν ότι θα αποτύχει. «Το δελτίο του Star περνά τώρα μια μικρή καμπή αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα επανακάμψει». Η μεγαλύτερη πλέον αναφορά σε σημαντικά ειδησεογραφικά θέματα καλύπτει τους τηλεθεατές που θέλουν να ενημερωθούν αλλά κουράζονται να παρακολουθούν δελτία με δήθεν ειδικούς σε όλα. «Τύποι οι οποίοι είναι στην απόλυτη διαπλοκή μάς κουνάνε κάθε βράδυ το χέρι. Σε αυτή την ενημέρωση εγώ λέω όχι. Μια παράμετρος της επιτυχίας του Star είναι η αποδοκιμασία των άλλων δελτίων».

Ο κ. Κουβαράς χάρηκε με την τοποθέτηση του κ. Λιάτσου γιατί δεν κρύβεται. «Στα δελτία ειδήσεων, εκτός ότι έχουμε μόνο δυο θέματα, έχουμε μετατρέψει την τηλεόραση σε ραδιόφωνο. Δεν υπάρχουν βίντεο. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ρεπόρτερ. Δεν έχω την ανάγκη δηλαδή να κάνω πρωτογενές ρεπορτάζ για να βγάλω είδηση και έπειτα να ζητήσω την ερμηνεία του οποιουδήποτε.
Δεν μπορεί όμως όλοι να είναι ειδικοί σε κάτι. Η διασκέδαση πάντως έχει χώρο στην τηλεόραση, αρκεί να μη γίνει ο κανόνας. Πρέπει να επιστρέψουμε στα πραγματικά δελτία ειδήσεων. Πάμε σε αδιέξοδο και δεν ξέρω αυτό πού θα οδηγήσει».

Το αμφιλεγόμενο δελτίο του Star

Εσείς παρακολουθείται το δελτίο του Star;

Παρακολουθώ και το δελτίο του Star. Ενημερώνομαι κι από άλλα δελτία και κυρίως του Mega και του Alter.

Είναι κουραστική η διαρκής ενασχόληση με τα ίδια θέματα;

Το θέμα δεν είναι αν κουράζει εμένα, αλλά εάν κουράζει εσένα. Όταν βλέπουμε στις αναλύσεις ότι ένα θέμα ενδιαφέρει πολύ, θα ασχοληθούμε με αυτό έως ότου εξαντληθεί.

Γιατί τα θέματα του βραδινού δελτίου επαναλαμβάνονται στο μεσημεριανό της επομένης;

Δυστυχώς για το κοινό, τα κανάλια προσπαθούν να προσαρμοστούν στην οικονομική κρίση που περνάμε, κάνοντας περικοπές με όποιο τρόπο είναι δυνατό. Αρκετά στελέχη κι εγώ δεχτήκαμε να μειωθεί ο μισθός μας προκειμένου να μην απολυθεί κάποιος άλλος συνάδελφος. Το Star δεν έχει μπει καθόλου σε αυτή τη λογική. Διαφυλάσσουμε το προσωπικό με νύχια και με δόντια. Μεγαλύτερα «μαγαζιά» ασκούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου και προβαίνουν σε απολύσεις. Η επανάληψη των ίδιων βίντεο λοιπόν εξοικονομεί πόρους.

Έχει ανάγκη η νεολαία να βλέπει πώς ζουν οι πλούσιοι, την ώρα που συνάδελφοι του «Αγγελιοφόρου» έμειναν στο δρόμο μετά την παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας;

Θα ήθελα να υπάρχουν άλλα πέντε Star για να μην υπάρχει ανεργία. Υπάρχει πάντως επιλογή. Ο κήπος έχει πολλά λουλούδια και ό,τι μας αρέσει το κόβουμε και το μυρίζουμε. Εκτός εάν έχεις την άποψη ότι πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο ενημέρωσης. Διαφωνώ, αλλά είναι σεβαστό. Οι νέοι παρακολουθούν το δελτίο του Star διότι έχουν απογοητευτεί από το παραδοσιακό μοντέλο ενημέρωσης.

Ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των τηλεθεατών του δελτίου του Star;

Το δελτίο και συναφείς εκπομπές παρακολουθούνται από τηλεθεατές υψηλής μόρφωσης κι επιπέδου. Μπορεί να το απαξιώνουν και να το χλευάζουν, αλλά διασκεδάζουν και χαλαρώνουν μέσα από αυτό που βλέπουν.

Πιστεύετε ότι όλα τα δελτία θα αρχίσουν να κλίνουν προς το μοντέλο που οριοθέτησε το Star, μιας και χαίρει ανταπόκρισης από τον κόσμο;

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό. Οι επιλογές του κάθε καναλιού είναι κατόπιν σοβαρών και επιστημονικών μελετών.

Κατά πόσο είναι ειλικρινής κι έντιμη η προσέγγιση των δημόσιων προσώπων όταν οι ρεπόρτερ πλησιάζουν για δηλώσεις τις οποίες ειρωνεύονται έπειτα στο δελτίο;

Όλα τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα είναι κάθε καρυδιάς καρύδι άνθρωποι. Μετατοπίζονται σε κάθε εκδήλωση ως αγέλη, ώστε να τους δείξει η κάμερα. Είναι ένα στημένο παιχνίδι μεταξύ δημοσιογράφων και celebrities που το θέλουν και οι δυο.

Πώς γίνεται οι ρεπόρτερ του Star να είναι πανταχού παρόντες;

Είναι πάρα πολύ εύκολο. Αυτοί που τα διοργανώνουν μας ειδοποιούν. Οι ρεπόρτερ μας είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους και ταυτοχρόνως καταπληκτικά παιδιά, με σπουδαία μόρφωση και πανεπιστημιακά πτυχία. Ξεχωρίζουν η Ναταλία Σαραντοπούλου, ο Μενέλαος Κόκκορης και η Ελισάβετ Κυρίτση.

Πώς σχολιάζετε το νέο τρόπο παρουσίασης του καιρού;

Όπως λέει ο Τερζής, ο καιρός ήτανε παλιόκαιρος. Η κ. Πετρούλα Κωστίδου έκανε επιτυχία, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε θα συνεχιστεί. Συχνά έχουν κατηγορήσει το δελτίο του Star ότι παραπλανεί το κοινό.
Εγώ βλέπω μια απόδραση του τηλεθεατή, επειδή αντιλαμβάνεται τη διαπλοκή των υπολοίπων.

Ποιος είναι ο στόχος του δικού σας δελτίου;

Το κανάλι είναι εταιρεία. Στόχος του είναι να βγάλει χρήματα. Μπορεί όμως να παρέμβει πιο εύκολα και έξυπνα σε μείζονα θέματα, ακριβώς λόγω της εισόδου του στις ηλικίες των 15-45, απ’ ό,τι ένα δελτίο που παρακολουθείται από ηλικιωμένους.
Όταν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης δέχονται να μιλήσουν στον Αιμίλιο που είναι από το Star, έχουν λόγο που το κάνουν. Ξέρουν ότι θα τους ακούσουν νέοι άνθρωποι.

Οι άλλοι και εμείς – Η κρατική τηλεόραση είναι ανταγωνιστική;

Η κρατική τηλεόραση δεν είναι ανταγωνιστική διότι έχει επικρατήσει η φήμη του άρρηκτου συνδέσμου της με την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι πολύ λυπηρό καθότι οι συνάδελφοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν έχει όμως την εικόνα της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας προς την κοινωνία.

Γιατί δεν έχει μεγάλη τηλεθέαση το δελτίο του ΣΚΑΪ συγκριτικά με άλλα;

Ο ΣΚΑΪ, αν και τηρεί μια εντιμότερη και αντικειμενικότερη στάση απέναντι στο κοινό, δεν έχει καταφέρει έως τώρα να μπει στο ζάπινγκ. Είναι ένα κανάλι χωρίς σαφή προγραμματισμό. Μόλις ανέλαβε ο κ. Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, έκανε δυο απαραίτητες κινήσεις. Έφερε πρόσωπα, τους κ. Λυριτζή, Οικονόμου και Τσαπανίδου, και έκανε ήδη ρωγμή. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζει διψήφια νούμερα το κανάλι.

Περί δημοσιογραφίας – Οι δημοσιογράφοι κάνουν τελικά τα πάντα για τα χρήματα;

Θα ήταν εντελώς υποκριτικό να σου πω πως όχι. Τα περισσότερα γίνονται για τα χρήματα. Όταν στην ηλικία σου ξεκίνησα τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα κι ενώ ήμουν στο τρίτο έτος της Φιλοσοφικής, έβλεπα διαφορετικά τα πράγματα, είχα άλλα όνειρα. Με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν τα δεδομένα. Μπαίνεις στη λογική να είσαι σκληρά ανταγωνιστικός. Όσο μεγαλύτερη αμοιβή έχεις, τόσο περισσότερες υποχρεώσεις δημιουργείς, με αποτέλεσμα το χρήμα να γίνεται σημαντικός παράγοντας στη ζωή μας.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη δημοσιογραφία;

Ξεκίνησα τυχαία στα είκοσι τρία μου, αναζητώντας κυρίως φωτογραφίες αθλητικού τύπου. Υπήρξαν κάποια ραντεβού στη διαδρομή μου τα οποία άλλαξαν την πορεία. Όπως η είσοδός μου στην τηλεόραση. Δεν είχα ιδέα επί του αντικειμένου όπως και όλοι οι συνάδελφοι της γενιάς μου. Το 1989 ήμουν στο «Έθνος», προϊστάμενος του δικαστικού ρεπορτάζ. Στη διάρκεια σχεδιασμού του Mega, το γραφείο του πρώτου διευθυντή ειδήσεων του καναλιού ήταν στην ίδια εφημερίδα. Συνάντησα τον κ. Μοσχοβίτη σε ένα διάδρομο όπου είχαμε μια μακρά συζήτηση. Στο τέλος της κουβέντας είπε: «Έλα αύριο στην Παιανία να κάνεις ένα δοκιμαστικό για δελτίο». Ότι πρωταγωνιστούν τα ίδια πρόσωπα είκοσι ένα χρόνια τώρα είναι πολύ κακό για την ελληνική τηλεόραση. Σε αυτό ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των καναλιών.

Ευχαριστιόσαστε τη ραδιοφωνική σας εκπομπή εξίσου με την τηλεοπτική;

Το ραδιόφωνο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Είναι το πιο αληθινό μέσο που υπάρχει. Εκεί φαίνεται η δυνατότητα, η ικανότητα και η αμεσότητα του καθενός. Για το δελτίο χρειάζεσαι ένα καθαρό, καθημερινό πρόσωπο και να είσαι καλός δημοσιογράφος.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της δημοσιογραφικής σας καριέρας;

Ένα βράδυ Παρασκευής, 20:35, παρουσίαζα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και η 17 Νοέμβρη μάς έριξε δυο ρουκέτες στο στούντιο. Ο Θεός μάς προστάτευσε επειδή είμαστε καλοί χριστιανοί και δεν πέρασε η ρουκέτα από τον τοίχο. Γι’ αυτό ζούμε σήμερα. Εσωτερικά έχω περάσει επίσης δυσκολίες, διότι έχω το λάβαρο της εντιμότητας αρκετά ψηλά και δεν συμβιβάζομαι με αυτό που λέγεται αδικία ή αναξιοκρατία, κάτι που συμβαίνει συχνά στο χώρο μας. Από την άλλη, είναι ένα ελεύθερο επάγγελμα και ο καθένας θα εισπράξει κάποια στιγμή αυτό που του αξίζει.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα internet portals, όπως της κ. Στάη και του κ. Ευαγγελάτου;

Αυτά τα δυο είναι ενδιαφέροντα. Είναι από τα πρώτα που επισκέπτομαι. Παρακολουθώ ενίοτε τι γράφεται και σε άλλα, όπου επικεντρώνονται στο κουτσομπολιό και τις επιθέσεις. Είμαστε ένα επάγγελμα που δεν θα ακούσεις καλή κουβέντα από συνάδελφο.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας μελλοντικοί στόχοι; Κάποιος στη θέση σας, εάν θελήσει να αλλάξει γραμμή, στιγματίζεται από το στιλ της δουλειάς που έχει κάνει έως τώρα, π.χ. το δελτίο του Star, ή όχι; Αποδέχεται το κοινό αυτές τις αλλαγές;

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα όταν άρχισα να υπηρετώ το συγκεκριμένο δελτίο. Κατά πόσο δηλαδή θα είχα κοντό μέλλον. Αν θα με λεκιάσει το προϊόν του Star. Ο κόσμος τελικά καταλαβαίνει απολύτως. Η τηλεόραση είναι το πιο αποκαλυπτικό μέσο. Φαίνεται τι είσαι, ασχέτως τι θέμα παρουσιάζεις. Ως αποτέλεσμα, είμαι στους τρεις δημοφιλέστερους παρουσιαστές της ελληνικής τηλεόρασης, παρά τη μετακόμισή μου σε ένα γήπεδο διαφορετικού μοντέλου. Ως προς τα μελλοντικά μου σχέδια, τα τελευταία έξι χρόνια έχω ρίξει μεγάλο βάρος σε μια εκδοτική προσπάθεια η οποία είναι εντελώς μοναχική. Η κυκλοφορία της στηρίχτηκε σε δάνειο, με υποθήκευση μέρους του σπιτιού μου. Με είπανε ψυχοπαθή όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2004, καθώς λέγανε ότι είναι ακατάλληλος μήνας. Αυτή τη στιγμή η εφημερίδα, όχι μόνο είναι κερδοφόρα, όχι μόνο το 2009 έκλεισε πρώτη σε κυκλοφορία, πάνω από έντυπα όπως «Παρόν», «Καρφί», «Ισοτιμία», «Αξία», αλλά είναι μια υγιέστατη επιχείρηση. Δεν αποφέρει πολλά χρήματα, αλλά καλύπτει τα έξοδά της και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε επενδύσεις, όπως προσφορές, για να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο.
Πιστεύω ότι το συμβόλαιο που υπέγραψα στο Star τον Οκτώβριο είναι το τελευταίο. Θα σταματήσω το δελτίο και θα κάνω ενδεχομένως κάτι άλλο στην τηλεόραση. Θα δώσω μεγάλη βάση και δύναμη στην έκδοση της εφημερίδας, με ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα.

Δήμητρα Μπαλτούνα – Μάρτιος 2010 – Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρασκευή»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook