Η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει ευθέως αλληλέγγυα στην απεργό πείνας δημοσιογράφο Μαρίνα Βήχου η οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει : “Ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και μέλος της ΕΣΗΕΑ αναγκάζομαι να προχωρήσω σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία…”. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της απεργού πείνας […]

Η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει ευθέως αλληλέγγυα στην απεργό πείνας δημοσιογράφο Μαρίνα Βήχου η οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει :

“Ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και μέλος της ΕΣΗΕΑ αναγκάζομαι να προχωρήσω σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία…”.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της απεργού πείνας δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου όπως και σε κάθε δημοσιογράφο που αντιστέκεται στην υπονόμευση της δημοσιογραφίας, γιατί ως Ομοσπονδία εργαζόμενων στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ, δεν έχουμε σταματήσει να αγωνιζόμαστε υπερασπίζοντας και το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης και την ελευθερία όλων εκείνων που το υπηρετούν.
Έχουμε καταγγείλει επανειλημένως, όχι μόνο τα φαινόμενα λογοκρισίας και κατευθυνόμενης κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά και τους κινδύνους για τη Δημοκρατία που εμπεριέχονται σε αυτή την πρόδηλη τακτική του επιτελικού κράτους των …αρίστων και της διαπλοκής.

Πριν ένα χρόνο καταγγέλλοντας ένα απο τα φαινόμενα λογοκρισίας δημοσιογράφων στην ΕΡΤ γράφαμε:

“…Είναι προφανές ότι για τον πρωθυπουργό που έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΡΤ, για τον πρώην διευθυντή του γραφείου του και νυν διορισμένο πρόεδρό της κ. Ζούλα, και για τους «εκ των αρίστων» επιλεχθέντες διευθ. σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο και τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης ειδήσεων κ. Καφαράκη, η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι ψιλά γράμματα κι όχι θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς τα οποία η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως πρόσχημα. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το άρθρο 14 του Συντάγματος,το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, δίνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα «εμείς είμαστε υπεράνω όλων».

Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, έχει υποχρέωση να καλέσει και να ζητήσει εξηγήσεις τώρα τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους …εποπτεύοντες την ΕΡΤ, δείχνοντας έτσι σε όλους ότι δεν είναι απλά ένα άδειο πουκάμισο αλλά μια επιτροπή με οντότητα και κύρος.

Τις ίδιες ευθύνες έχει βέβαια και το ΕΣΡ του οποίου τις ενέργειες αναμένουμε με ενδιαφέρον
Θα υπάρξει άραγε κάποια έγκληση στο πειθαρχικό ή έστω κάποια ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ , την ΠΟΕΣΥ, στην οποία θα καταγγέλλεται η λογοκρισία και η παραβίαση της ελευθερίας του τύπου εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ;;;

Γιατί εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»…”
Ένα χρόνο μετά, τα ίδια τα γεγονότα και ειδικά εκείνα των τελευταίων εβδομάδων, καταδεικνύουν ότι το “βαθύ κράτος” των αρίστων και της διαπλοκής, δυστυχώς με την ένοχη ανοχή των συνεργαζόμενων της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, θέλει να ρίξει στο “βαθύ σκοτάδι” την ενημέρωση, έχοντας ως απώτερο στόχο την “εξημέρωση”και την χειραγώγηση της “κοινής γνώμης”, στα πλαίσια της κατασκευής απο τα ΜΜΕ μιας εικονικής πραγματικότητας.Μιας “πραγματικότητας” που κατασκευάζουν καθημερινά οι λίγοι καλολαδωμένοι και καλοπληρωμένοι “κοντυλοφόροι”, που καμώνονται με θράσος τους υπηρέτες της ενημέρωσης, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν εκείνους που ανέκαθεν την μισούσαν.

Αν σε κάποιους της “real politic”, της “κοσμοπολίτικης” κομματικής νομενκλατούρας και του …πολιτικού καθωσπρεπισμού, τους φαίνονται βαριά αυτά που γράφουμε, ή τους ενοχλεί που δηλώνουμε αλληλέγγυοι σε όποιον δημοσιογράφο αντιστέκεται στο “δόγμα του σοκ” που θέλει να επιβάλλει και στην ενημέρωση το σημερινό καθεστώς, τότε πόσο “βαριά” τους πέφτουν άραγε τα παρακάτω λόγια που γράφτηκαν χθές στην εφημερίδα documento :

“… Χρέος τον δημοσιογράφων είναι να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. Αυτό δυστυχώς εμπεριέχει και το καθήκον να καταδείξουν το ρόλο αυτών που μετατρέπουν την Ένωσή μας σε βραχίονα πολιτικών παιχνιδιών και βουλευτικής επετηρίδας. Δεν είναι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων αλλά το άλλοθι ενός καθεστώτος που κυνηγά δημοσιογράφους και προσπαθεί να τους εκφοβίσει. Όταν το διαδίκτυο εδώ και δύο μέρες απαξιώνει το ρόλο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη συστημική στάση του, εμείς ως δημοσιογράφοι δεν αρκεί να “κατανοούμε” απλώς το γραφειοκρατικό ρόλο του δείχνοντας ανοχή.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης έχει μετατραπεί σε σύμμαχο του αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.
Δεν είναι δυνατόν οι απλοί πολίτες να σηκώνουν το βάρος της υπεράσπισης των διωκόμενων δημοσιογράφων και η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου να περιμένει οδηγίες. Από ποιους άραγε; Είναι η ώρα οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν”…”

Η ώρα λοιπόν των δημοσιογράφων, ή για να είμαστε ακριβείς των πραγματικών υπηρετών της ενημέρωσης, ήλθε και μιλούν όπως μιλά διαμαρτυρόμενη η απεργός πείνας δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου, το εξαιρετικό κείμενο της οποίας παραθέτουμε :

Ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και μέλος της ΕΣΗΕΑ αναγκάζομαι να προχωρήσω σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία.
Επικαλουμαι το άρθρο 1 παρ.1του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας μας που ρητά αναφέρει ότι ” το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ. Η πληροφόρηση είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και όχι εμπόρευμα η μέσο προπαγάνδας”.

Επικαλουμαι το άρθρο 1 Παρ. 2 που ορίζει ότι οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμευονται ” να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό τους την διαστρέβλωση, απόκρυψη,αλλοίωση και την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών”.
Επικαλουμαι το άρθρο 2 Παρ. 7 που ορίζει ότι ” οδημοσιογραφος οφείλει να ελέγχει και να τεκμηριώνει πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη”.
Επικαλουμαι το άρθρο 3 παρ.1,2 που ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει “να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος” και ” να αποκρούει και να καταγγέλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των ολιγοπωλιων”.
Επικαλουμαι επίσης την παρ.4 του ίδιου άρθρου που ορίζει ότι ” ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου η αρθρού και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων η του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν άγνοια του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος”.
Επικαλουμαι συγχρόνως τον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που ορίζει ότι ” η ευθύνη των δημοσιογράφων απέναντι στην κοινή γνώμη υπερβαίνει όποιας άλλης ευθύνης, ιδιαίτερα απέναντι σε εργοδότες και δημόσιες αρχές, ενώ παράλληλα ‘οφείλει να αποφεύγει να ενεργεί ως αρωγός της αστυνομίας η των άλλων υπηρεσιών του κράτους”.
Διαχρονικά στην Ελλάδα παρατηρείται προσπάθεια ελέγχου από τις κυβερνήσεις κυρίως του ραδιοτηλεοπτικού τοπιου. Εν τουτοις τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα από τότε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ και από τότε που άρχισαν να συρρέουν τα “πακέτα οικονομικής ενίσχυσης” της κυβέρνησης προς τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ το επίπεδο της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει πέσει επικίνδυνα.
Το γεγονός αυτό έχουν παρατηρήσει και διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ινστιτούτο Gothenburg και το Παν/ μιο της Οξφόρδης που κατατάσσουν πλέον την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις τοσο στο επίπεδο της δημοκρατίας, όσο και της ενημέρωσης στην Ε.Ε, μαζί με την Ουγγαρία του Ορμπάν.
Παράλληλα όμως το έχουν παρατηρήσει πλέον και οι πολίτες που έχουν προχωρήσει στην “τιμωρία” πολλών τηλεοπτικών καναλιών, μειώνοντας κατά 50% την ακροαματικότητα των ειδησεογραφικών τους δελτίων.
Επειδή η ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, ζητώ:
Από την ΕΣΗΕΑ να σταθει επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδικαζοντας κάθε φαινόμενο παραβίασης της ελευθερίας της ενημερωσης, αλλιώς αφήνει την κοινωνία να θεωρεί ότι τα συγκαλύπτει και προσβάλλει συνολικά το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Πιστεύω επίσης ότι συνιστά άμεση αναγκη η δημιουργία ενός Μετώπου από τα κάτω, με συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών που θα θέσει επί τάπητος τα θέματα σεβασμού του Συντάγματος και Προστασίας της ελεύθερης και πολύπλευρης ενημέρωσης, καθώς κάθε περαιτερω ολιγωρία συμβάλλει στην διολίσθηση της Δημοκρατίας και την εμπέδωση ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές της ιστορίας της χώρας μας…
Μαρίνα Βηχου”

Το κείμενο της σημερινής παρέμβασηςτης απεργού πείνας δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ :
Παρέμβαση με αφορμή την έναρξη απεργίας πείνας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έκανα σήμερα. Στην παρέμβασή μου αφού τοποθετήθηκα σχετικά με τους λογους που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και κυρίως την καθημερινή κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ζήτησα:

Την δημιουργία Παρατηρητηρίου καθημερινής καταγραφής των περιστατικών παραβίασης του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προκειμένου το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να εκδίδει άμεσα ανακοινώσεις.
– Την ενημέρωση εκ μέρους του ΔΣ όλων των επαγγελματιών του κλάδου αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τον Κώδικα.
– Να θέσει η ΕΣΗΕΑ άμεσα το αίτημα η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να τεθούν κάτω από έλεγχο διακομματικής επιτροπής.- Να απαιτήσει οι ενημερώσεις από την Επιτροπή των Λοιμωξιολογων και τον κ. Χαρδαλιά να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή των δημοσιογράφων και όχι με ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν την ενημέρωση.
– Να απαιτηθεί από την ΕΣΗΕΑ να ασκηθεί έρευνα για το κατά πόσο ο έγκλειστος για συμμετοχή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης έχει δικαίωμα να ηχογραφεί μηνύματα σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης μέσα από τις φυλακές του Δομοκού.
Αναμένω τις απαντήσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συνεχίζοντας την απεργία πεινας, γιατί χωρίς Ελεύθερη έκφραση και Ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρχει ούτε Δημοκρατία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook