Οι “συναισθηματικές” αγορές αναπτύσσονται ταχύτερα από ποτέ: +180% οι αγορές την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου την τελευταία 10ετία

Το ψηφιακό κανάλι αγορών επιλέγουν οι πολίτες ανά τον κόσμο και για τις αγορές, που σχετίζονται με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η τάση αυτή δεν συνδέεται μόνο με την πανδημία – αν και ενισχύεται λόγω αυτής – καθώς αύξηση των online αγορών τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου σημειώνεται σταθερά εδώ και μια δεκαετία.

Κι ενώ οι διαδικτυακές συναλλαγές κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, φέτος βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς εμφανίζουν συνολική αύξηση της τάξης του 572%. Μάλιστα, το 45% των καταναλωτών σημειώνει πως φέτος θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά τις αγορές του για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Επίσης, υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών για φέτος βρίσκονται – εκτός από το Διαδίκτυο – και τα τοπικά καταστήματα. Μεγάλο μέρος των πολιτών δηλώνει πως θα ενισχύσει τα τοπικά καταστήματα, με το 50% να τονίζει πως θα πραγματοποιήσει τις αγορές του για λουλούδια και δώρα από τα καταστήματα της γειτονιάς του.

Νέα έρευνα της Mastercard αποκαλύπτει πως οι “συναισθηματικές” αγορές αναπτύσσονται ταχύτερα από ποτέ, καθώς οι συναλλαγές την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου φανερώνουν άνοδο της τάξης του 180% την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο ετήσιος δείκτης “Mastercard Love Index”, φέτος οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, με τα ζευγάρια να προγραμματίζουν διαφορετικού τύπου αγορές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την οποία αναμένεται να περάσουν στο σπίτι.

Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου

Η έρευνα για την “πιο ρομαντική ημέρα της χρονιάς” προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων σε συναλλαγές, που πραγματοποιούνται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σημειώνουν άνοδο της τάξης του 648% σε αγορές δώρων ή εμπειριών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Σε αυτές τις αγορές συμπεριλαμβάνονται και οι πιο παραδοσιακές επιλογές των καταναλωτών, όπως η αγορά λουλουδιών, που σημειώνει αύξηση 278% ή οι κρατήσεις σε εστιατόρια με αντίστοιχη αύξηση 242%. Οι Ρώσοι καταναλωτές εμφανίζονται να ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε αγορές λουλουδιών, με τους Σουηδούς και τους Άγγλους να ακολουθούν.

Επιπλέον, οι αγορές κοσμημάτων αναπτύσσονται σταδιακά στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας, με τη συνολική τους άνοδο να βρίσκεται στο 119% σε σχέση με το 2011. Στην κατηγορία των κοσμημάτων, την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Ιταλοί καταναλωτές, με τους Άγγλους στη δεύτερη θέση και τους Ρώσους να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Εμπειρίες καραντίνας

Ωστόσο, με δεδομένο πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να βρίσκονται υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εμπειρίες που επιλέγουν οι καταναλωτές διαφοροποιούνται σε σχέση με το παρελθόν.

Ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες επιλογές των ζευγαριών για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα δείπνο στο σπίτι, οι περίπατοι στα πάρκα, οι μαραθώνιοι σειρών και ταινιών και οι κατ’ οίκον παραγγελίες.

Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις τον τελευταίο χρόνο και πώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά το τρέχον έτος. Το 45% των ερωτηθέντων σημειώνει πως φέτος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις αγορές των δώρων που θα πραγματοποιήσει, ενώ το 46% δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει πιο δημιουργικές αγορές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook